Prof. Dr. İlber Ortaylı Kırklareli Konferansında

Prof. Dr. İlber Ortaylı: Balkanlar, Tarihi ve Etnik Yapısıyla Önemli Bir Coğrafyadır

Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Kırklareli Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Kırklareli Günlükleri Balkan ve Göç” konferansına katıldı. Konferansta Balkan coğrafyasının önemine değinen Ortaylı, bu kelimenin Türkçe kökenli olduğunu vurguladı.

Ortaylı, eski Roma İmparatorluğu ve Doğu Roma’nın hakimiyeti altında kalan Balkanların, sonrasında Bizans devrinde ayrı bir imparatorluk olarak varlığını sürdürdüğünü belirtti. Etnik yapısının karmaşık olduğunu ifade eden Ortaylı, Balkan coğrafyasının milliyetçilik anlayışının güçlü olduğu bir bölge olduğunu söyledi.

Osmanlı tarihinde 93 Harbi olarak da bilinen dönemde Balkanlarda Bulgaristan’ın isyan etmesine de değinen Ortaylı, bu isyanın temel sebebinin arazi meselesi olduğunu aktardı. Balkan göçlerinin ziraat ve sanayi alanında önemli değişimlere neden olduğunu belirten Ortaylı, Balkan göçmenlerinin bulunduğu bölgelerde sanayinin geliştiğine dikkat çekti.

Konferansın sonunda Kırklareli Belediye Başkanı Derya Bulut, Ortaylı’ya teşekkür ederek “Kırklareli Günlükleri Balkan ve Göç” konferanslarının devam edeceğini duyurdu. Ortaylı’ya çiçek ve plaket takdim edildi.

Related Posts

İçinden domuz eti çıktı! Acilen market raflarından toplatılıyor

Hollanda ve Belçika’daki Jumbo marketlerinde satılan falafel yemeğinde domuz eti tespit edildi. Ürün, alerji riski nedeniyle acil koduyla raflardan toplatılıyor.

İki ilde denize girişler yasaklandı

Sakarya ve Kocaeli’de olumsuz koşullar nedeniyle denize girişler yasaklandı.

Labubu çılgınlığı: Oyuncak çetesi çökertildi, 1,7 milyon dolarlık bebeğe el kondu

Şanghay’da yapılan sahtecilik operasyonunda yaklaşık 1,7 milyon dolar değerinde 5 bin sahte Labubu oyuncağı ele geçirildi.

Türkiye, Hamas’ın silah bırakmasını öngören belgeye imza attı

New York’taki BM konferansında yayımlanan deklarasyon, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 17 ülkenin Hamas’a silah bırakma ve Gazze’den çekilme çağrısıyla dikkat çekti. İki devletli çözüm vurgusunun öne çıktığı metin, Fransa tarafından “tarihi” olarak nitelendi. İsrail ve ABD ise konferansa katılmadı.

Deniz ailesi çalkalamaya devam ediyor: Kardeşinden sert ifadeler

Özcan Deniz’in kız kardeşi Sibel Semerci, sosyal medyadan ağabeyleri Ercan Deniz’i “aile yüz karası” ve “vicdansız” olarak nitelendirdi, ölüm tehdidi aldığını iddia etti ve şirket usulsüzlüklerini gündeme getirdi.

Son Dakika…. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan yardımcısı görevden alındı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İletişim Başkanı Fahrettin Altun’u görevden almasının ardından bu kez Altun’un yardımcısı Çağatay Özdemir’i de görevden aldı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan yardımcılıklarına, Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) Başkanı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi ve İlhami Giray Şahin atandı.