İSTANBUL – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın CHP’li belediyelere yönelik yaptığı açıklamada kullandığı “Turbun büyüğü heybede” açıklamasından sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da “Turbun büyüğü” başlığıyla bir basın toplantısı düzenledi. İmamoğlu toplantıda, S.B. adlı bilirkişinin CHP’li belediyelere yönelik soruşturmalarda özel olarak görevlendirildiğini belirtti.
İMAMOĞLU’NDAN DA SUÇ DUYURUSU
İmamoğlu’nun açıklama yaptığı sırada İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı jet hızıyla ‘bir kısım soruşturmalarda görevli bilirkişinin hedef gösterilmek suretiyle yargı görevi yapanın etkilemeye teşebbüs edilmesi’ iddiasıyla soruşturma başlattı. İmamoğlu da, bilirkişi S.B. hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na ‘görevin kötüye kullanılması’, ‘gerçeğe aykırı bilirkişilik’, ‘adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs’ iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.
2023’TE BAŞLATILAN SORUŞTURMAYA RAPOR GÖNDERDİ
Bilirkişi S.B. hakkında tek suç duyurusunda bulunan İmamoğlu değil. İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri Umum Müdürlüğü (İETT) Satın Alma Dairesi Başkanı Taşkın Ilıca’nın şüpheli olarak yer aldığı ve 2023 yılında başlatılan bir soruşturmada da S.B. bilirkişi olarak görev yapıyor. S.B., soruşturmayla ilgili 18 Nisan 2024’te bilirkişi raporunu hazırladı. Ilıca’nın yaptığı suç duyurusunda, S.B.’nin Bilirkişilik Kanunu’na ve Bilirkişilik Yönetmeliği’ne aykırı hareket ettiği belirtildi.
‘UZMANLIĞI OLMAYAN ALANDA RAPOR VERDİ’ İDDİASI
Ilıca’nın dilekçesinde, S.B.’nin 43.01 kodlu Genel Muhasebe, 43.02 kodlu 2 Yönetim Muhasebesi, 43.05 kodlu Ticari İşletme Ve Şirketler Muhasebesi ve 62.14 kodlu Kamu İhale Mevzuatından Kaynaklı Nitelikli Hesaplamalar konularında uzmanlıkları olduğu belirtiliyor. İstanbul Bilirkişiler Bölge Kurulu Bilirkişi Listesi’nde de S.B.’nin uzmanlıklarının 4 kodla belirtilen alanlarda olduğu görülüyor.
Ilıca, 2023’te başlatılan soruşturma dosyasına giren 18 Nisan 2024 tarihli bilirkişi raporunda, S.B.’nin kendi uzmanlığı olmayan 43.06 kodlu Denetim alanına girdiğini ifade etti. Bu kodda rapor hazırlayabilmek için bağımsız denetçi belgesine sahip olması gereken S.B.’nin, belgesinin olmadığına da değinen Ilıca, soruşturma dosyasındaki 5 ek klasör hakkında rapor istendiğini belirtti. Ilıca’nın suç duyurusunda, kanuna aykırı şekilde, konunun kapsamı ve sınırları açıkça gösterilmeden klasörlerin S.B.’ye gönderildiği belirtilerek, bu raporun ancak denetim yetkisi olan bilirkişiler tarafından hazırlanabileceğine dikkat çekiliyor.
Bilirkişi S.B.’nin denetim uzmanlığına sahip olmadığını belirten Ilıca, savcılıktan hem S.B.’nin hem de tespit edilmesi halinde diğer şüphelilerin cezalandırılması için soruşturma başlatmasını talep etti.
GAZETECİLERE GÖZALTI, YAYIN YÖNETMENİNE TUTUKLAMA
İmamoğlu’nun ‘Turbun büyüğü’ başlığıyla yaptığı basın toplantısının ardından gazeteci Barış Pehlivan, S.B.’yi arayarak sorularını yöneltti. S.B.’nin yanıtlarının kaydı, Halk TV’de yayınlandı. Bunun üzerine önce Barış Pehlivan daha sonra da Seda Selek, Serhan Asker, Kürşat Oğuz ve Suat Toktaş gözaltına alındı. Pehlivan, Selek, Asker ve Oğuz serbest bırakılırken, Suat Toktaş tutuklandı. Gazeteciler hakkında hazırlanan iddianamede, Pehlivan ve Oğuz’un 14 yıla kadar, Toktaş, Asker ve Selek’in ise 9 yıla kadar hapsi isteniyor.
More Stories
Bartın’da yoğun kar yağışı; 200 köy yolu ulaşıma kapandı
Merdivenin altına saklamışlar! İzmir’de ‘uyuşturucu’ baskını: 102 kilo 50 gram ele geçirildi
Diyarbakır’da Suç Örgütüne Operasyon