Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 28 Mayıs seçimlerinin ardından göreve getirilen Hafize Gaye Erkan önderliğinde ‘parasal sıkılaşma’ sürecini başlatırken, Haziran ayı ile başlayan faiz artır serisi, Şubat ayında alınan pas geçme kararı ile sona ermiş oldu.
Merkez Bankası, aylar önce yayınladığı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ait raporlarda, politika faizlerinin yüzde 45 seviyesinde sabit bırakılacağının sinyallerini verirken, bu ayın ilk günlerinde yaşanan başkan değişikliği sonrası dolar sahiplerini yakından ilgilendiren gelişmeler yaşanmaya devam ediyor.
TÜM BEKLENTİLER TERS KÖLE OLABİLİR
Bugün, BDDK tarafından haftalık finansal veriler paylaşılırken, TCMB tarafından da 22 Şubat tarihli PPK toplantısının özet metni paylaşıldı. Metinde en dikkat çeken bölüm, “Ulaşılan parasal sıkılık düzeyinin finansal ve ekonomik koşullar üzerindeki gecikmeli etkilerinin önümüzdeki dönemde yakından izleneceği belirtilerek, enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı bildirildi” ifadeleri oldu.
Ekonomistlerin beklentisine göre yaz aylarının sonuna kadar yüzde 45’lik faizlerin sabit bırakılması ve yılın son bölümünde faiz indirimlerine gidilmesi öngörülüyordu. Bu beklentilere karşın Ocak ayının enflasyon verilerinin beklentilerin üstünde gelmesi ve TCMB tarafından bugün yapılan açıklama, faizlerin yüzde 45 seviyesinin üzerine çıkarılabileceğine dair yeni beklentilere neden oldu.
EKONOMİSTLER UYARDI: “YAŞANIRSA DOLAR KURUNU ALTÜST EDEBİLİR”
Enflasyonda düşüş eğiliminin olduğunu belirten TCMB’nin bu ifadeleri, yeni faiz artırımlarının gelmesi halinde dolar kurunda önemli düşüşlerin yaşanabileceğine işaret olarak yorumlandı. 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler öncesinde dolar/TL paritesini dengelemeye devam eden TCMB, ekonomi piyasalarına yönelik arka kapı müdahalelerini sürdürüyor.
Ekonomi piyasalarının 2024 yılının geri kalan bölümünde yüzde 45 oranındaki politika faizi beklentilerinin yukarı yönlü aşılması, parasal sıkılaşma sürecinin daha katı yürütüleceğine yönelik bir algıya neden olabileceğinden, bu tür bir adım atılması halinde dolar kurunda aşağı yönlü kırılmaların yaşanması sürpriz olmayacak.
KKM İÇİN YENİ KISITLAMALAR BEKLENİYOR
BDDK, bugün yayımladığı raporda ani kur artışlarını engellemek için hayata geçirilen Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasındaki düşüş eğiliminin devam ettiğini belirtti. 27 haftadır kesintisiz olarak düşüş gösteren KKM, 139 milyar dolarlık zirve seviyesinden 78 milyar dolara kadar geriledi.
KKM’deki haftalık erime hızı yüzde 1’e kadar düşerken, Merkez Bankası’nın ilerleyen günlerde yayınlayacağı yeni kısıtlama adımları sonrasında KKM’deki tasfiye adımlarının hız kazanacağı düşünülmekte.