Yaşlılıkta rahat bir nefes aldıracak sigorta devreye giriyor

Türkiye’de Yaşlı Nüfus Hızla Artıyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre, Türkiye’de 65 yaş ve üzerindeki nüfus, 9 milyon 112 bin 298 kişiye ulaşmış durumda. Bu rakam, 2019’a göre %20,7 oranında bir artışı temsil ediyor.

Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı da %10,6’ya yükselirken, bu durum sosyal güvenlik ve bakım sistemlerinde önemli değişikliklere zorunlu kılıyor. Türkiye Gazetesi yazarı İsa Karakaş, bu gelişmeler ışığında bakım sigortasının önemini vurguluyor.

Yaşlı Nüfus ve Bakım İhtiyacı

Türkiye’deki yaşlı nüfus hızla artarken, bu durum aynı zamanda nüfusun yaşlanmasıyla birlikte bakım hizmetlerine olan ihtiyacı da artırıyor. Özellikle kadınlar, yaşlı nüfusun büyük bir kısmını oluşturuyor. 2024’te yaşlı nüfusun %55,4’ü kadınlardan meydana gelirken, bu oran gelecekteki demografik yapıyı etkileyebilir. Karakaş, ailelerin bakım yükünü taşıma kapasitesinin azaldığını ve bunun da bakım hizmetlerinin düzenli bir şekilde sağlanmasını gerekli kıldığını ifade ediyor.

Karakaş, TÜİK verilerine göre erkeklerin ortalama yaşam süresinin 76, kadınların ise 82 yıl olduğunu belirterek, ilerleyen yaşlarda sağlık ve bakım hizmetlerine olan ihtiyacın artacağına dikkat çekiyor. Ancak, aile içi bakım hizmetlerinin zayıflaması ve bakım maliyetlerinin yükselmesi, devlet müdahalesini kaçınılmaz hale getiriyor.

İsa Karakaş, köşe yazısında, hızla yaşlanan nüfusun ve artan bakım ihtiyaçlarının, Türkiye için yeni bir sigorta kolu olan “Bakım Sigortası”‘nı zorunlu kıldığını belirtiyor.

Hükümetin çeşitli programlarında bakım sigortasına öncelik verilmesi gerektiğini vurgulayan Karakaş, bakım sigortasının yaşlılık dönemindeki belirsizlikleri ortadan kaldıracak önemli bir güvence olabileceğine dikkat çekiyor.

Almanya’nın 28 yıl önce uygulamaya koyduğu bakım sigortası sisteminin bir örnek olabileceği ifade edilirken, Karakaş Türkiye’nin bu alanda geciktiğini ancak artık bu sigorta sistemi geçilmesi gerektiğini belirtiyor.

Related Posts

Merkez Bankası rezervleri 145 milyar 657 milyon dolar oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 16 Mayıs haftasında bir önceki haftaya göre 1 milyar 314 milyon dolar artışla 145 milyar 657 milyon dolara çıktı.

Cepten kuruş çıkmayacaktı 850 milyon Euro gitti

Geçmeyen 40 milyon aracın bedeli, 85 milyon vatandaşın sırtına yüklendi.

MNG Kargo, DHL eCommerce oldu

Ekim 2023’te global lojistik devi DHL’in bir parçası olan MNG Kargo, artık Türkiye’de faaliyetlerine DHL eCommerce ismiyle devam edecek. DHL eCommerce Türkiye CEO’su Kağan Gündüz, açıklamalarda bulundu.

Üretici 1 liraya satamıyor, vatandaş 40 liraya alıyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Çiftlik ilçesine bağlı Alay kasabasında patates üreticileriyle bir araya geldi. Üreticilerin sorunlarını dinleyen Gürer, ”Tüccarların daha iyi koşullarda muhafaza edilen patates alması, küçük aile …

Honda 500 milyonuncu motosikletini üretti

Honda, dünya genelindeki toplam motosiklet üretiminin 500 milyon adede ulaştığını duyurdu. Honda Motor Başkanı Toshihiro Mibe, “Bu dönüm noktasına ulaşmamızı sağlayan müşterilerimizin yanı sıra geliştirmeden üretime, satıştan servise kadar emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Bakan Şimşek ‘sıcak para geliyor’ dedi ama…. Rahip Brunson krizi sonrası en büyük göç

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Katar Ekonomi Zirvesi’nde yaptığı konuşmada son dönemde Türkiye’den kaçan yabancı sıcak paranın geri gelmeye başladığını ifade etse de yurt içi yerleşiklerin 19 Mart operasyonlarıyla birlikte Türkiye’den çıkardıkları tutarın 14 milyar 720 milyon dolara yükseldiği belirtildi.