İthalat yeterli olmadı: Et fiyatlarındaki artış durdurulamıyor!

Kuzu ve Dana Etine Büyük Zam!

Ramazan ayı boyunca et fiyatlarındaki yükselişi önlemek amacıyla ithalat, fiyat sabitleme ve çeşitli kampanyalar düzenlendi. Bu süreçte kasaplarda fiyat etiketleri sürekli olarak güncellendi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin raporuna göre, bazı marketlerin fiyatları sabitlemesine rağmen, ramazan ayında kuzu etinin kilogram fiyatı %8.5 artarak 855 liraya yükseldi. Dana eti ise kilogram başına %7.4 artışla 692 liraya ulaştı. 2024 Mart ayında dana etinin kilosu 517 lira iken kuzu eti 638 liraydı. Bu durumda, geçen bir yıl içinde dana etinin fiyatında %33.8, kuzu etinde ise %34 bir artış yaşandı.

Hayvan İthalatında Büyük Artış!

Et fiyatlarının kontrol altına alınabilmesi için hayvan ithalatı teşvik edildi ve bu alanda rekor artışlar gerçekleşti. Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, Türkiye’de ithal damızlık et miktarı 2010 yılında 140 bin 5 iken, 2023 yılında bu rakam 1 milyon 82 bin 523’e yükseldi. Ayrıca, 2024 yılı Ocak ayında ithal edilen büyükbaş hayvan sayısı 64 bin 217 iken, bir yılda %112 artarak 136 bin 50’ye ulaştı.

Besi Hayvanı Sayısında Düşüş!

Hayvancılıkta yüksek girdi maliyetlerinin üretimi olumsuz etkilediğine dikkat çeken Gazi Kutlu Nefes, mera alanlarının yetersizliğini ve besilik hayvan sayısının düşüklüğünü vurgulayarak “Ülkemizde her yıl 500 bin yavru buzağı kayboluyor. Buzağıları yaşatabilecek politikalar geliştirilebilirse, bu kadar ithalata ihtiyaç olmaz” dedi. Nefes ayrıca, 2000-2002 yılları arasında tarıma 40.3 milyon dolar destek sağlanırken, 2023-2024 yıllarında bu desteğin 10.8 milyon dolara düştüğünü belirtti.

Tavuk Eti Fiyatları da Yükseldi!

Kırmızı et fiyatlarındaki artış nedeniyle vatandaşlar beyaz ete yönelmeye başladı, ancak tavuk eti fiyatları da durulmadı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin verilerine göre, Şubat ayında 100 liraya satılan beyaz etin kilogram fiyatı Mart ayında %5.3 artarak 106 liraya yükseldi. Mart 2024’te ise tavuk eti kilogram fiyatında %20’lik bir artış gerçekleşti.

Related Posts

2.5 milyar euroluk finansman

TAV Havalimanları ve Fraport, Antalya Havalimanı işletme ve genişleme projesi için bankalarla 13.5 yıllık 2.5 milyar euro tutarında uzun dönemli finansman anlaşmasını tamamladı.

Petrolde yatay seyir – 29 Nisan 2025

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 64,16 dolardan işlem görüyor.

Anketlerde Trump’a güven sarsıldı: Onay oranları ortalama yüzde 40’a geriledi

Üç büyük ankete göre Başkan Trump’ın ikinci dönemi yaklaşırken onay oranı ocaktaki yüzde 47’den ortalama yüzde 40’a düştü. Amerikalıların yüzde 72’si ekonomi politikalarının resesyona yol açabileceğinden endişe ediyor.

Çinli markadan ABD’ye büyük zam hamlesi

Çinli hızlı moda devi Shein, ABD’de küçük paketlere yönelik gümrük vergisi artışları öncesinde fiyatlarını sert şekilde yükseltti. Bazı ürünlerdeki zam oranı yüzde 377’e yükseldi.

Avrasya Tüneli, dünyada Mavi Nokta Sertifikası alan ilk proje oldu!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Avrasya Tüneli’nin dünyada Mavi Nokta Ağı Sertifikası’nı alan ilk ulaştırma projesi olduğunu duyurdu. Bakan Uraloğlu, “Ülkemizden de ilk defa bir proje Mavi Nokta Ağı Sertifikası aldı. Avrasya Tüneli aynı zamanda dünya genelinde sertifikasyon sürecini başarıyla tamamlayan ilk dört projeden biri oldu.” dedi.

İmamoğlu operasyonu asgariyi eritti

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, “Türkiye’de 708 Euro olan brüt asgari ücret, 19 Mart İmamoğlu operasyonundan sonra 592 Euro’ya düştü ve yüzde 16 eridi”.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir