Gençler ve kadınlar doğduğu yerde doymalı

Meltem Güneş – Tarım ve Orman Sektörü Geleceği İçin Alınacak Stratejiler Belirlendi

Tarım ve orman sektörünün geleceğini şekillendirecek olan 4. Tarım Orman Şûrası’nda 16 farklı çalışma grubu, Tarım ve Orman Bakanlığı’na 2 binden fazla strateji içeren raporlarını sundu. Bu raporlar, akademisyenlerden işbirlikçilere, sivil toplum kuruluşlarından özel sektör temsilcilerine kadar geniş bir katılımcı grubunun katkılarıyla oluşturuldu. Raporlardaki stratejiler detaylı bir şekilde incelenerek eylem planları oluşturulacak. Şûranın “Sonuç Bildirgesi” ise 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak.

İklim Değişikliğine Dirençli Tarım ve Orman Sektörü

Şûra kapsamında, tarımsal yapının dönüşümü, sektörün rekabet gücünün artırılması, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı ve kırsal kalkınmayı destekleme üzerine odaklanıldı. Raporlarda, mülkiyet sorunlarının çözülmemesi ve işletme bütünlüğünün sağlanamaması durumunda verimlilik ve sürdürülebilirlik açısından önemli bir dönüşümün gerçekleşemeyeceği vurgulandı. Hayvansal üretime yönelik raporlarda ise iş gücü sorunlarına dikkat çekilerek, hayvan bakımı ve otlatma gibi konularda sorunlar yaşandığı belirtildi. Ayrıca, sürdürülebilir orman yönetimi stratejileri arasında orman ekosistemlerinin iklim değişikliğine karşı dirençli hale getirilmesi ayrı bir önem taşıdı. Raporlarda, kadın ve genç çiftçilerin teşvik edilmesi ve desteklenmesine de ayrı bir vurgu yapıldı.

Önerilen Stratejiler

Şûra sonrasında öne çıkan bazı stratejiler şunlardır:

  • Toprak sınıflandırılmasının acilen yapılması ve arazi kullanım kabiliyeti sınıflarının belirlenmesi.
  • İklim değişikliği ile mücadelede etkili sulama izleme sistemlerinin kurulması.
  • Tarım topraklarının verimliliğini izlemek için bir veri tabanı oluşturulması.
  • Meraların envanterinin tamamlanması ve aşırı otlatmanın önlenmesi.
  • İHA ve uydu teknolojileri kullanılarak meraların etkin bir şekilde izlenmesi.
  • Gençlerin kırsalda kalmaları için tarımsal faaliyetlerde bulunmaları durumunda sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanması.
  • Özel bir arazi bankacılığı sistemi oluşturularak tarım arazilerinin alım-satımının düzenlenmesi.
  • Tarım ürünleri için e-ticaret ve dijital pazarlama platformlarının teşvik edilmesi.

Related Posts

Bakan Kacır: Kıbrıs Türk halkının ev sahibi olduğunu tüm dünyaya ilan ettik

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC), dünyanın dört bir yanına hizmet sunacak bilişimcilerin adresi konumuna gelmesini arzu ettiklerini belirterek, “Şehitlerimizin kanlarıyla sulanmış bu topraklarda Kıbrıs Türk halkının yolcu değil hancı, misafir değil ev sahibi olduğunu tüm dünyaya tekrar ilan ettik.” dedi.

Jeopolitik gerilimler etkisinde lojistikte Türkiye yeni rota olabilir

Küresel ticaretin önemli ayaklarından lojistik sektörü, son yıllarda artan jeopolitik riskler ve ticaret politikalarındaki sert değişimlerin etkisiyle zorlu bir dönemden geçerken, bu dönemde Türkiye, yeni rotaların merkezi olarak öne çıkabilir.

Sadece 10 gün yaşıyor: Koparmanın cezası 557 bin lira

Manisa Spil Dağı Milli Parkı’nda senede bir kez açan ve sadece 10 gün boyunca canlı kalabilen Manisa Lalesi, çiçek açtı. Doğaseverler laleleri görebilmek için Spil’e çıkarken, bitkiyi koparmanın cezası bu yıl 557 bin 212 TL oldu.

Türkiye, fındık ihracatından 1,9 milyar doları aşkın gelir sağladı

Türkiye, fındık ihracat sezonunun 8 aylık döneminde 1,9 milyar doları aşkın gelir elde etti.

KKTC’de TEKNOFEST heyecanı devam ediyor

Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) başkenti Lefkoşa’daki eski Ercan Havalimanı’nda üçüncü gün etkinlikleri ile devam edecek.

2 milyon TL’nin aylık faizi 77 bin TL’yi aştı! Banka banka güncel getiri listesi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kararıyla, yatırım fonları ve TL mevduatlara uygulanan yüzde 15’lik stopaj oranı 3 ay daha uzatıldı. Bu gelişmeyle birlikte faiz oranlarında hareketlilik yaşanırken, bankaların sunduğu en yüksek mevduat getirileri dikkat çekiyor. Peki hangi banka en yüksek faiz oranını veriyor? 2 milyon TL’lik mevduatın aylık getirisi ne kadar?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir