Pert araç alım satım yapanları üzecek gelişme! Yeni düzenleme ile çıtır hasarlı tabiri ortadan kalkıyor

Pert Araç Alım Satımını Etkileyecek Yeni Düzenleme

Geçtiğimiz hafta, sigortada pert araçlarla ilgili önemli bir düzenleme yapıldı. Kamuoyuna yansımalarına dikkat ettim; kimileri buna, ‘trafik sigortasında önemli düzenleme’, kimileri de ‘araç sigortalarında yeni dönem’ dedi. Okuyuculardan da, ‘trafik sigortasında neler değişti, biz bir şey anlamadık’ diye sorular gelmeye başladı. Aslında yeni düzenleme kısmen trafik sigortasını ilgilendirse de asıl kaskolu araçları kapsıyor. Peki, yeni düzenleme kimi, nasıl etkileyecek? Anlatayım ama önce mevcut uygulamaya kısaca değineyim.

Kaskolu araçlar, trafik kazasında hasarlandığında hasar durumuna göre sigorta şirketi, aracı perte çıkartabiliyor. Veya sigortalı, kaza sonrasında, ‘ben bir daha bu araca binmem, perte çıkarın, bana da paramı verin’ diyebiliyor; sigorta şirketi de bu talebi olumlu karşılıyor. Araçlardaki hasar tespit işlemlerini de genelde eksperler yapıyor, aracın perte çıkarılıp çıkarılmayacağına eksperler karar veriyor. Ancak, tüm bu işlemlerin tamamı eksperler üzerinden yürümüyor; sigorta şirketi ile sigortalı da aralarında anlaşıyor.

Pert Araç Nasıl Satılıyor?

Peki, bu pert araçlar ne oluyor? Genelde sigorta şirketlerinin anlaştığı ihale platformları üzerinden pert araç alım satımı gerçekleşiyor. Burada da iki türlü yöntem uygulanıyor. Örneğin, aracın piyasa değeri, hasar bedelinin üzerindeyse sigorta şirketi hasar bedelini ödeyerek aracı satıyor ve sigortalıya kalan miktarı ödüyor. Diğer bir yöntemde, hasar bedeli ile piyasa değeri sigorta şirketi tarafından tamamıyla karşılanıyor ve araç daha sonra ihale platformu üzerinden satılıyor.

Hasarlı Araçlar Artık Onarılacak

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun yaptığı yeni düzenleme ile hasar gören araçların onarım süreci değişiyor. Eğer aracın onarım masrafı, piyasa değerini aşarsa ve onarılamayacak durumdaysa, sigorta şirketi aracı tam hasarlı olarak değerlendiriyor. Aynı şekilde, onarım masrafı aracın piyasa değerinin yüzde 60’ını aşarsa araç ağır hasarlı ilan ediliyor.

Perte Çıkarmak Zorlaştı

Yeni düzenlemeye göre, tam ve ağır hasarların tespiti eksperler tarafından yapılacak. Sigorta şirketi ile sigortalı arasında yapılan anlaşmalar sona eriyor. Ayrıca, tam hasarlı araçta hurda tescil belgesi ve ağır hasarlı araçta trafikten çekilme belgesi teslim edilmeden ödemeler yapılmayacak.

Yeni düzenleme 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek ve hurda araç konusunda düzenlemeler getirecek. Bu durum, sigorta şirketleri ile vatandaşlar arasında bir müşteri memnuniyeti sorunu yaratabilir. Hurda araç işi yapanlar muhtemelen bu düzenlemeden etkilenecekler.

Related Posts

Türk sanatçıların Spotify’dan elde ettiği gelir belli oldu

Türk sanatçıların Spotify’dan elde ettiği gelir belli oldu

Örgün eğitimde yaz tatili başladı, cemaatlerin medreseleri devreye girdi: Hedef 12-15 yaş arası çocuklar

Örgün eğitim kapsamında okullar tatile girerken, Hizbullah terör örgütünün medrese ayağı Alimler ve Medreseler Birliği (İttihadul Ulema) de Diyarbakır, Bingöl ve Batman’daki medreseleri için erkek öğrenci kayıtlarına başladığını duyurdu. Söz konusu medreselerde 12-15 yaş arası erkek çocuklarının 2,5-3 yıl hafızlık eğitimi verildiği, eğitimin sonunda ise Diyanet İşleri Başkanlığı’nca “icazet belgesi” verildiği öğrenildi.

LGS PUAN HESAPLAMA ROBOTU: Doğru ve yanlış sayını gir puanını hesapla! LGS net hesaplama ekranı

LGS puan hesaplama robotu, 15 Haziran Pazar günü sona eren sınavın ardından öğrenciler için kritik bir öneme sahip oldu. Hayallerindeki liseye gidebilmek için yeterli puana sahip olup olmadıklarını merak eden pek çok öğrenci, LGS puan hesaplama ekranı aracılığıyla netlerini hesaplayabilecek. Sadece doğru ve yanlış cevap sayısının girilmesiyle çalışan LGS puan hesaplama ekranı, toplam net sayısı ve 500 puan üzerinden alınacak olan puanı hesaplayacak. İşte, kolayca kullanabileceğiniz LGS puan ve net hesaplama ekranı 2025

Öğrenme kayıplarına karşı dijital rehberlik

Deprem ve benzeri olağanüstü durumların ardından ilköğretimde yaşanan öğrenme kayıplarının giderilmesine yönelik başlatılan proje kapsamında, 35 bin öğretmene yönelik bilgilendirme yapıldı. Eğitim Bilişim Ağı’nda (EBA) yayınlanan içerikler, öğretmenlere hem rehberlik sağlıyor hem de öğretimi güçlendirecek dijital destek sunuyor.

Çocuklara 18 yılda 18 milyon kitap

‘Karneni Göster, Kitabını Al’ kampanyası 18’inci yılında da çocukları kitaplarla bir araya getiriyor. İstanbul’da düzenlenen kampanya etkinliğinde yer alan 320 ilk ve ortaokul öğrencisine, ‘Araba Şekerle Çalışır Mı’, ‘Ağaçlar Sohbet Eder Mi’, ‘Baykuşlar Kitap Okur Mu’ isimli 3 kitap dağıtıldı. Bu yılki kampanya ile şimdiye kadar öğrencilere ulaştırılan kitap sayısı 18 milyonu aşmış olacak.

İSTANBUL BAYRAM NAMAZI SAAT KAÇTA 2025 KURBAN BAYRAMI ?|| Diyanet İl İl bayram namazı saatleri 6 Haziran: İstanbul için bayram namazı saati / vakti için tıklayın!

İstanbul için bayram namazı saati 2025 Kurban Bayramı namazını İstanbul il genelindeki camilerde eda edecek inanlar tarafından merak edilip araştırılıyor. Hemen belirtelim ki Sultanahmet, Süleymaniye ve Fatih gibi selatin camileri başta olmak üzere İstanbul il genelindeki cami ve mescitlerde bayram namazı öncesi tüm hazırlıklar yapıldı. 2025 Kurban Bayramı ilk günü yani 6 Haziran Cuma günü sabahın ilk saatlerinde inanalar Bayram Namazı için cami ve mescitlere koşacaklar. Bu yıl İstanbul’da bayram namazını kılacaklar merak içerisinde “İstanbul bayram namazı saat kaçta?” ve “İstanbul için bayram namazı saat kaç?” sorularının cevabını araştırıyor. Hemen belirtelim ki 81 il için olduğu gibi Megakent İstanbul için bayram namazı saati Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından tespit edilip kamuoyuyla paylaşıldı. Peki, İstanbul bayram namazı saat kaçta? İşte Diyanet il il bayram namazı saatleri İstanbul Bayram namazı vakti…