Üretici 1 liraya satamıyor, vatandaş 40 liraya alıyor

Patates Üreticileri, yaşadıkları sorunları anlattı: “Ürünler hayvan yemi oluyor”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Çiftlik ilçesine bağlı Alay kasabasında patates üreticileriyle bir araya geldi. Üreticilerin sorunlarını dinleyen Gürer, ”Tüccarların daha iyi koşullarda muhafaza edilen patates alması, küçük aile tipi işletmelerin patatesi depoda kalmasına neden oldu. O patatesler hayvan yemi olarak kaldı” ifadelerini kullandı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Çiftlik ilçesine bağlı Alay kasabasında patates üreticilerini ziyaret ederek yaşadıkları sorunları dinledi.

MARKETLERDE PATATES 35-40 LİRA

”Yılbaşında Adana’da turfanda patatesi zirai don vurunca, depolardaki patateslerin bir kısmı hareket gördü. Ancak tüccarların daha iyi koşullarda muhafaza edilen patates alması, küçük aile tipi işletmelerin patatesi depoda kalmasına neden oldu. O patatesler hayvan yemi olarak kaldı. Büyükşehirlerde kilosu en az 20 liradan, marketlerde 35-40 liraya kadar çıkan patates de kamucu bir yaklaşımla soruna bakılmaması ürünün gıda ürünü olarak tüketimini olanaklı kılmadı”

“TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI DURUMU SADECE SEYREDİYOR”

Gürer, üreticilerin yaşadığı sorunlarla baş başa kaldığına dikkati çekerek, bu yıl patates üreticilerinin ekim döneminde geçen yıla kıyasla daha fazla zorluk yaşayacağını belirtti. Tohumluk patatesin fiyatının arttığını, ancak üretilen ürünün değer bulmadığını ifade eden Gürer, patateslerin uygun olmayan koşullarda muhafaza edilmesinin önemli bir sorun olduğunu vurguladı. Gürer, bu duruma devletin, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) aracılığıyla müdahale etmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

”TMO bu ürünleri alıp sağlıklı biçimde muhafaza etseydi, hem vatandaş uygun fiyatlı patates yiyecekti hem de üretici mağdur olmayacaktı. Tüccarın elinde bırakılan piyasa nedeniyle tüccar, işine gelen ürünü işine gelen fiyattan alıyor, stokluyor ve piyasaya uygun fiyatta satarak para kazanıyor. Ama üretici, ‘Bu patatesin tamamı artık satılamayacağı için hayvan yemi olacak,’ diyor. Bu ise milli servetin israfı anlamına geliyor. Patatesin tohumunu 15-20 bin TL’ye alıyorsunuz, ama patatesi 1 liraya satamayınca çöp oluyor. Bu olacak iş mi? Vatandaş markette 30-40 liraya patates almak zorunda kalıyor, ama üretici 1 liraya bile satamıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı durumu sadece seyrediyor. Eğer TMO, üç ay önce bu patatesleri alsaydı, hem üretici kazanırdı hem de patates çöpe gitmezdi.”

“PATATES HAYVAN YEMİ OLDU; ÇÖPE ÇIKTI”

Patates üreticisi Hacı Mehmet Gezerkaya, yaşadıkları sıkıntıyı şöyle anlattı:

”Bu yıl 700 ton patates yetiştirdim. Ancak tarlada sadece 200 tonunu satabildim, geriye kalanını depoladım. Şimdi bu depodaki patatesi tüccar gelip almadı. 3-4 liraya verdim, ama alan olmadı. Şu anda kilosu 1 liradan bile satılmıyor. Patates depoda kaldı ve şu an hayvanlara yedirmek üzere bekliyor. Patates hayvan yemi oldu; çöpe çıktı. Şu anda da yenilecek bir halde değil. Bu yüzden hayvan yemi olarak ayrıldı. Alay kasabasında hâlâ 6-7 bin ton civarında satılmayan patates var. Tüccardan başka satabileceğimiz bir yer yok. Fiyatlar biraz canlanmaya başladığında hemen ithalat yapılıyor, fiyatlar tekrar düşüyor. Bu da zarar üstüne zarar getiriyor. Burası patates üretim bölgesi, burada herkes geçimini patatesle sağlıyor.”

“ZARAR ÜSTÜNE ZARAR EDİYORUZ”

200 bin patatesi depodan çıkarmak için en az 200 bin liranın gideceğini söyleyen Patates üreticisi Hacı Mehmet Gezerkaya konuşmasına şöyle devam etti:

“Patatesi depolamamız maliyet; şimdi çöp olunca depodan çıkarmamız da ayrı bir maliyet. Çıkarmak için işçi gideri var. 200 ton patatesi depodan çıkarmak için en az 200 bin lira gider. Para kazanmayı geçtik artık zarar üstüne zarar ediyoruz. Banka borçlarımız da katlanıyor. Devletten çiftçinin banka kredilerini faizsiz bir şekilde ertelemesini istiyoruz, yoksa kimse işin içinden çıkamaz. Herkesin bankalara kredi borcu var. Aksi takdirde hacizler, icralar başlar. Tüm çiftçilerin borcu var. Bakanımız geçen gün geldi ama bir depoya bile girmedi. Bakanlar sadece büyük şirketlerle muhatap oluyor. Bizi kimse görmüyor.”

Related Posts

MNG Kargo, DHL eCommerce oldu

Ekim 2023’te global lojistik devi DHL’in bir parçası olan MNG Kargo, artık Türkiye’de faaliyetlerine DHL eCommerce ismiyle devam edecek. DHL eCommerce Türkiye CEO’su Kağan Gündüz, açıklamalarda bulundu.

Honda 500 milyonuncu motosikletini üretti

Honda, dünya genelindeki toplam motosiklet üretiminin 500 milyon adede ulaştığını duyurdu. Honda Motor Başkanı Toshihiro Mibe, “Bu dönüm noktasına ulaşmamızı sağlayan müşterilerimizin yanı sıra geliştirmeden üretime, satıştan servise kadar emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Bakan Şimşek ‘sıcak para geliyor’ dedi ama…. Rahip Brunson krizi sonrası en büyük göç

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Katar Ekonomi Zirvesi’nde yaptığı konuşmada son dönemde Türkiye’den kaçan yabancı sıcak paranın geri gelmeye başladığını ifade etse de yurt içi yerleşiklerin 19 Mart operasyonlarıyla birlikte Türkiye’den çıkardıkları tutarın 14 milyar 720 milyon dolara yükseldiği belirtildi.

THY, 92’nci kuruluş yıl dönümünü kutluyor

Türk Hava Yolları (THY) 20 Mayıs 1933’te butik bir hava yolu şirketi olarak kuruldu. 92’nci kuruluş yıl dönümünü kutlayan THY, 479 uçaklık filosuyla dünyanın en çok ülkesine uçan hava yolu şirketi olarak yolculuğuna devam ediyor.

Çin kredi faiz oranlarında indirime gitti

Bankalar mevduat faizlerini düşürdü

Borsa işlemlerinde usulsüzlük yaptıkları iddiasıyla 7 şüpheli hakkında gözaltı kararı

Borsa İstanbul (BIST) Pay Piyasası’ndaki bazı işlemlerde piyasa dolandırıcılığı yapıldığı iddiaları üzerine başlatılan soruşturma kapsamında 7 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.