Hastalara ‘aşırı sıcak’ uyarısı

Vatandaşlar Yaz Aylarında Mantar Enfeksiyonlarına Karşı Dikkatli Olmalı

Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Doğan, haziran ayıyla birlikte artan sıcak hava koşullarının ve buna bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklara karşı vatandaşları uyardı.

Doç. Dr. Doğan, mevsim sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte terleme sonucu cilt sorunlarının ortaya çıkabileceğini belirterek, “Bu durumun sonucunda bazı cilt bölgelerinde mantar enfeksiyonları görülmektedir.

En sık karşılaşılan bölgeler koltuk altı, kasıklar, ayak parmak araları ve tırnaklar gibi bölgelerdir. Daha fazla kiloya sahip bireylerde ise kıvrım ve katlantı bölgeleri, göbek altları veya göğüs altlarında da mantar enfeksiyonları görülebilir. Bu durumda önerimiz terledikten sonra kıyafetlerin değiştirilmesi ve sık sık duş alınmasıdır. Eğer bu bölgelerde kızarıklık, renk değişikliği gibi belirtiler görülürse, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Çünkü bu enfeksiyonlar ilerleyici olup vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Ayrıca kaşınma yoluyla bulaşma da mümkündür. Kaşınan bölgelerin diğer bölgelere temas etmesi mantar enfeksiyonunun yayılmasına neden olabilir” dedi.

‘Ortak Eşya Kullanımı Mantar Enfeksiyonlarını Artırabilir’

Doç. Dr. Doğan, vatandaşların sıcak havalarda ortak eşyaları kullanmamaları gerektiğine dikkat çekerek, “Ayrıca ortak eşya kullanımıyla mantar enfeksiyonlarında artış görülebilir. Havuzlarda terlik ya da havlu paylaşımı gibi durumlar mantar enfeksiyonunun yayılmasına yol açabilir. Islak zeminlere basılması ise tırnak mantarı ve ayak parmak arası mantar enfeksiyonu için risk oluşturabilir. Islak zeminlere terlikle basmamaya özen gösterilmelidir” şeklinde konuştu.

‘Bazı Hastalıklar Ciddi Tehlikelere Yol Açabilir’

Sıcaklıkların tetiklediği durumda temiz su tüketiminin önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Doğan, “Gıdalar sıcaktan hızla etkilenir ve bozulabilir. Dışarıda bekletilen gıdalardan uzak durulmalıdır. El hijyenine dikkat edilmeli, yeterli sıvı alınmalı ve bağırsak enfeksiyonu durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Bazı hastalıklar, özellikle kalp hastalıkları, tansiyon problemleri, solunum yetersizliği gibi hastalıklar sıcak havalarda daha da tehlikeli hale gelebilir. Bu tür hastalıklara sahip bireylerin belirli saatlerde dışarı çıkmamaları, güneş altında fazla kalmamaları ve uzun yürüyüşler yapmamaları önerilmektedir” ifadelerini kullandı.

‘Sinek ve Haşerelerden Uzak Durun’

Sıcaklıkların artmasıyla birlikte sinek ve böceklerin popülasyonunda artış yaşandığını belirten Doç. Dr. Doğan, “Bu durumda insanların çok fazla sinek ve haşerelerin olduğu bölgelere gitmemeleri gerekmektedir. Eğer zorunlu ise kalın ve koruyucu giysiler giymeleri önemlidir. Isırıldıktan sonra hafifçe kaşınabilir ancak sürekli kaşıntı hissi yaralanmalara neden olabilir. Bu nedenle sağlık kuruluşuna başvurarak tedavi almaları önerilir. Ayrıca bölgede yaygın olan bir hastalık varsa bu konuda önlem alınmalı, bölge ilaçlanmalı ve sinek-haşere yoğunluğu azaltılmalıdır” dedi.

Related Posts

Sağlık Bakanlığı: Organ bağışı yapmak daha kolay olacak

Sağlık alanında düzenlemeler içeren ‘Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin TBMM’de kabul edilerek yasalaşmasıyla birlikte organ bağışı yapmak daha kolay olacak.

Diyarbakır’da stent skandalı: Doktorlar ifadeye çağrıldı, yazışmalar araştırılıyor

Diyarbakır’da stent skandalı: Doktorlar ifadeye çağrıldı, yazışmalar araştırılıyor

Eğitilmiş köpekler Parkinson hastalığını yüzde 98 doğrulukla tespit etti!

Eğitilmiş köpekler Parkinson hastalığını yüzde 98 doğrulukla tespit etti!

Yapay Zeka Beynin Çalışma Örüntüsünü Değiştirebilir mi ?

Beynin çalışma örüntüsü yapay zekayla birlikte değişiyor! Teknolojiyi ne kadar bilinçli kullandığımız değişimin seyrini belirliyor!

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Ispanak, balık, ceviz: Omega-3 sağlığımız için neden önemli?

Ispanak, balık, ceviz: Omega-3 sağlığımız için neden önemli?