Antibiyotik direnci bir yılda üç milyon çocuğun ölümüyle ilişkilendiriliyor

Getty Images Koli Basili Bakteriler Antibiyotiklere Direnç Geliştirmeye Başladı

Bir çalışmaya göre, dünya genelinde 2022 yılında antibiyotiklere dirençli enfeksiyonlar nedeniyle üç milyondan fazla çocuğun hayatını kaybetmiş olabileceği belirtilmektedir.

Afrika ve Güneydoğu Asya’daki çocukların en fazla risk altında olduğu düşünülmektedir.

Antimikrobiyal direnç olarak adlandırılan bu durum, mikropların antibiyotik ilaçlara karşı dirençli hale gelmesiyle ortaya çıkar.

Bu durum, dünya nüfusunun karşı karşıya olduğu en büyük halk sağlığı tehditlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Antibiyotik direncinin çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerini ortaya koyan yeni bir araştırmaya göre, 2022’de üç milyondan fazla çocuğun ilaca dirençli enfeksiyonlarla ilişkili olarak hayatını kaybettiği hesaplanmıştır.

Uzmanlara göre, çocuklarda antibiyotik direnciyle ilişkili enfeksiyonların sayısında son üç yılda on kat artış gözlemlenmektedir.

Bu sayı, Covid-19 salgınının etkisiyle daha da artmış olabilir.

  • Yapay zeka sayesinde en tehlikeli bakterileri öldüren antibiyotik bulundu

Antibiyotik Kullanımında Artış

Antibiyotikler, cilt enfeksiyonlarından zatürreye kadar çeşitli bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde veya önlenmesinde kullanılmaktadır.

Bazı durumlarda enfeksiyon tedavisi için değil, önlem amaçlı olarak kullanılabilir: Örneğin, birisi ameliyat olduğunda veya kemoterapi tedavisi aldığında enfeksiyonlara karşı koruyucu olarak kullanılabilir.

Antibiyotikler, soğuk algınlığı, grip veya Covid-19 gibi viral enfeksiyonlara karşı etkili değildir.

Ancak bazı bakteriler, aşırı veya yanlış kullanım nedeniyle bazı ilaçlara karşı direnç geliştirebilir. Ayrıca, yeni antibiyotiklerin üretimi uzun ve maliyetli bir süreç olduğundan yavaşlamış durumdadır.

Raporun önde gelen yazarları, yalnızca ciddi enfeksiyonlarda kullanılması gereken antibiyotiklerin kullanımında önemli bir artış gözlendiğine dikkat çekmektedir.

Direnç riski yüksek antibiyotiklerin kullanımının 2019-2021 yılları arasında Güneydoğu Asya’da %160, Afrika’da ise %126 arttığı belirlenmiştir.

Aynı dönemde, şiddetli ve çoklu ilaca dirençli enfeksiyonlara karşı son çare olan “yedek antibiyotiklerin” kullanımı da Güneydoğu Asya’da %45, Afrika’da ise %125 artmıştır.

  • ‘Yaşamak İstiyorsan Elimİ Sık’: Antibiyotiğe Dirençli Bakteri Nedeniyle Komaya Giren Hasta Virüsle Kurtarıldı

Azalan Seçenekler

Yazarlar, bakterilerin bu antibiyotiklere karşı direnç geliştirdiğinde, çoklu ilaca dirençli enfeksiyonların tedavisi için çok az veya hiç alternatif kalmayacağı konusunda uyarıda bulunmaktadır.

Prof. Harwell, Viyana’da yapılacak Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Kongresi’nde bulgularını sunacaktır.

  • Antibiyotik Direnciyle İlgili Bilinmesi Gereken Her Şey
  • Türk Bilim İnsanı Özden Baltekin İngiltere’de Prestijli Longitude Ödülü’nü Kazanan Ekipte: ‘Antibiyotik Direncine Karşı Çığır Açtılar’
Getty Images

“Bu küresel bir sorun, antibiyotik direncinin çocukları orantısız bir şekilde etkilemesine odaklanmak için bu çalışmayı yaptık” diyor.

“Dünya çapında antimikrobiyal dirençle ilişkilendirilen üç milyon çocuk ölümünün olduğunu tahmin ediyoruz.”

Antibiyotik Direncinin Çözümü Var mı?

Dünya Sağlık Örgütü, antibiyotik direncini karşı karşıya olduğumuz en ciddi küresel sağlık tehditlerinden biri olarak tanımlamaktadır.

Prof. Harwell, Viyana’dan konuşarak, bu sorunun kolay bir çözümü olmadığı konusunda uyarıda bulunmaktadır:

“Bu, tıbbın ve aslında insan yaşamının her alanında yayılan çok yönlü bir sorundur.

“Antibiyotikler her yerde bulunmaktadır, yiyeceklere ve çevreye karışmaktadırlar, bu nedenle tek bir çözüm üretmek kolay değildir.”

Antibiyotik direncinden kaçınmanın en iyi yolunun enfeksiyondan tamamen kaçınmak olduğu ve bunun, daha yüksek düzeyde bağışıklama, su arıtımı ve hijyen gerektirdiği eklenmiştir:

“Daha fazla antibiyotik kullanılacaktır çünkü ihtiyaç duyan insan sayısı artmaktadır, ancak bu ilaçların uygun ve doğru şekilde kullanıldığından emin olmalıyız.”

Londra’daki King’s College’da mikrobiyoloji alanında kıdemli öğretim görevlisi olan Dr. Lindsey Edwards, yeni çalışmanın “önceki verilere göre önemli ve endişe verici bir artışı işaret ettiğini” belirtmektedir:

“Bu bulgular, küresel sağlık liderleri için bir uyarı niteliğindedir.

“Antibiyotik direnci, özellikle dünyanın en savunmasız bölgelerinde çocuk sağlığı alanında yıllarca süren ilerlemeyi tehlikeye atabilir.”

  • Antibiyotiklere Dirençli Bakteriler ‘Koronavirüsten Daha Riskli Olabilir’
  • Antibiyotikler Bağırsaktaki Faydalı Bakterileri Yok Ediyor Mu?

Related Posts

Android kullanıcıları dikkat! Google’ın yeni tasarımı sızdı

Google, Android telefonlardaki yazılım tarzını baştan aşağı yenilemeyi planlıyor. Artık silinmiş olan bir blog yazısında Android arayüzünün daha çekici ve kullanımı daha kolay hale getirmeyi amaçladığı görüntüler sızdı.

Bilim insanlarının muzları sarı tutmak için kullandıkları numara: Buzdolabında veya alüminyum folyoda saklanmıyor!

İngiltere merkezli biyoteknoloji şirketi Tropic, muzların hızlıca kararmasını önleyen “GEiGS” adlı yeni bir gen susturma tekniği geliştirdi. Bu sayede işlem gören muzlar, doğal renk ve lezzetini haftalarca koruyarak hem tedarikçilerin nakliye sürecine esneklik kazandırıyor hem de gıda israfını önemli ölçüde azaltma vaadi sunuyor.

Chery, iCar isminden vazgeçiyor! Peki neden?

Çinli otomobil üreticisi Chery, Apple ile yaşanabilecek olası hukuki süreci engellemek için iCar markasında değişikliğe gidiyor. Şirket, Çin dışındaki pazarlarda artık bu ismi kullanmayacak. Apple’ın iCar ismi üzerindeki haklarının hala …

Ormanların altındaki gerçek ortaya çıkıyor: Biyokütle uydusu göreve başladı

Avrupa Uzay Ajansı’nın yeni nesil uydusu, ormanların iç yapısını ilk kez bu netlikte görüntüleme kapasitesine sahip. 20 yıl sonra hayata geçen bu görev, iklim değişikliğiyle mücadelede yeni bir veri kaynağı sunuyor.

Şarj aletinizden gelen sese dikkat ettiniz mi? Tehlikeyi göz ardı etmeyin

Evde sessizlik hakimken prizdeki şarj aletinizden gelen hafif bir uğultu ya da cızırtı sesi duydunuz mu? Pek çoğumuz bu sesi fark etsek bile önemsemiyoruz. Oysa uzmanlara göre bu küçük ses, büyük bir tehlikenin habercisi olabilir.

Trump, NASA bütçesinde büyük bir kesinti yapıyor!

ABD Başkanı Donald Trump, NASA’nın bütçesinde kapsamlı bir kesintiye gidiyor. Ajansın resmi internet sitesinde yayınlanan yeni bütçe taslağına göre, 2025 mali yılı içinde NASA’nın bütçesinden 6 milyar dolar düşürülmesi planlanıyor. Trump, NASA …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir