Beyin hayal ile gerçek arasındaki farkı böyle anlıyormuş

Beyin, Hayal ve Gerçek Arasındaki Farkı Nasıl Anlıyor?

Araştırmacılar, beyin bölgesi olan fusiform girusun, gerçek ve hayal edilen görüntüler sırasında nasıl tepki verdiğini inceledi. Bu çalışmada, beynin bir şeyi gerçek olarak algılayıp algılamadığını belirlemede fusiform girusun aktivitesinin kritik bir rol oynadığı gözlemlendi.

Fusiform girus, yüz tanıma ve nesne algısı gibi görsel işleme süreçlerinde önemli bir rol oynuyor. Hayal sırasında, bu bölgedeki aktivite gerçek algıya göre daha zayıfken, gerçek algıda ise daha güçlü olduğu belirlendi. Beyin, belirli bir aktivite seviyesini aşan uyarıyı “gerçek” olarak algılıyor.

Çalışmada, 26 katılımcıya dinamik bir ekran üzerinde çapraz çizgiler gösterildi veya gösterilmedi ve katılımcılardan çizgileri hayal etmeleri istendi. Hayal edilen çizgiler ile gerçekte ekran üzerinde gösterilen çizgiler bazen örtüşürken bazen farklı oluyordu.

Araştırmacılar, hayal edilen çizgiler ile gerçek çizgilerin örtüştüğü durumda, katılımcıların ekran üzerinde çizgileri gördüğünü sandığını keşfetti. Yani beyin, beklediği görüntüyü hayal ettiğinde bunu gerçekmiş gibi algılayabiliyor.

fMRI görüntüleme ile beynin farklı bölgelerindeki aktivite izlenirken, fusiform girusun hayal ve gerçek algı sırasında aktif olduğu gözlendi. Ancak beyin, aktivite belirli bir düzeyin üzerine çıktığında bunu gerçek olarak kabul ediyordu. Ayrıca, aktivite seviyesi arttıkça beynin karar alma ve problem çözme ile ilgili bölgesi olan anterior insula’nın da aktif hale geldiği gözlendi.

Araştırmacılar, bu keşiften yola çıkarak daha karmaşık görsel uyarıcılarla benzer deneyler yapmayı ve zamanlaması ayarlanmış uyaranlarla hayalin algılanma sürecini test etmeyi planlıyor. Nörobilimci Thomas Pace ise bu bulgunun, hayal ile gerçeği ayırt etme mekanizmaları hakkında önemli ipuçları sunabileceği görüşünde.

Related Posts

Yeni iPhone ve Android’ler, Qi2 25W il artık daha hızlı kablosuz şarj olacak

Kablosuz Güç Konsorsiyumu, Qi2 standardını yenileyerek maksimum 25W çıkışa sahip yeni sürümünü duyurdu. Yeni sistem, tescilli çözümlerden bağımsız çalışan ortak bir protokol sunmayı hedefliyor.

Genç biri size bu emojiyi atarsa üstüne düşünün: Gizli mesaj veriyorlar

Sosyal medyada her geçen gün yeni bir iletişim dili gelişiyor. Son günlerde özellikle gençler arasında yayılan gizli bir emoji dili dikkat çekiyor. Kimi zaman bir kelime yerine kullanılan bir emoji, bazen ise masum görünen bir simge, aslında düşündüğünüzden çok daha fazlasını anlatıyor olabilir.

Huawei’den orta segment telefonlarda pil devrimi

Huawei, bu yıl amiral gemisi modellerinde gösterdiği pil performansını orta segmente taşımaya hazırlanıyor. Çin merkezli teknoloji platformu DigitalChatStation tarafından sızdırılan bilgilere göre, şirket 6480 mAh ile 6600 mAh arasında değişen …

FC 25 Futties etkinliğine damga vuran SBC: van de Ven’e yer açın

Oyun dünyasının heyecanla beklediği “FC 25” bünyesindeki “Futties” etkinliği nihayet başladı. 11 Temmuz 2025 tarihinde başlayan bu dev etkinlik, oyunculara eşsiz bir kart zenginliği sunuyor. Etkinliğin ilk gününde 99 reytingli Kylian Mbappe ve Lamine …

Grok hakkında erişim engeli kararı

Grok hakkında erişim engeli kararı

Tesla’nın liderliği sona erdi: En çok satan otomobil belli oldu

Haber Girişi (Lider Paragraf): Küresel otomobil pazarının zirvesinde şaşırtan bir değişiklik yaşandı. Tesla Model Y, 2023’te ulaştığı “dünyanın en çok satan otomobili” unvanını bu yıl koruyamadı.