Böbrek hastalığının sessiz belirtilerine dikkat!

Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Mansur Kayataş, kronik böbrek hastalığı (KBH) hakkında önemli bilgiler paylaştı. Kayataş, böbreklerin vücuttaki atık maddeleri temizlediğini, sıvı dengesini sağladığını ve kan basıncını düzenlediğini vurguladı. Ayrıca hastalığın ilerleyişini yavaşlatacak önerilerde bulundu.

BÖBREKLERİN ÖNEMLİ GÖREVLERİ

Prof. Dr. Kayataş, böbreklerin vücuttaki atık maddeleri temizlediğini, sıvı dengesini sağladığını ve D vitaminini aktif hale getirdiğini belirtti. Aynı zamanda, kan basıncını düzenlediğini ve eritropoetin adlı hormon üreterek kırmızı kan hücrelerinin üretimini sağladığını söyledi.

KRONİK BÖBREK HASTALIĞININ NEDENLERİ

Prof. Dr. Kayataş, KBH’nin en yaygın sebebinin diyabet olduğunu belirtirken, hipertansiyonun da ikinci sırada geldiğini söyledi. Ayrıca, glomerülonefrit, polikistik böbrek hastalığı, idrar yolu tıkanıklıkları, böbrek taşları ve nefrotoksik ilaçların da risk faktörleri olduğunu belirtti.

GENETİK FAKTÖRLERİN ETKİSİ

Kayataş, hastalığın bazı kişilerde genetik faktörlerle hızlı ilerleyebileceğini vurgularken, erken yaşta veya ailede geçiş gösteren vakalarda genetik testlerin tanıya yardımcı olabileceğini söyledi.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

Prof. Dr. Kayataş, hastalığın başlangıcında belirti olmayabileceğini ancak ilerleyen dönemlerde yorgunluk, halsizlik, bulantı, idrar azalması veya köpüklenme, bacaklarda şişlik, nefes darlığı ve yüksek tansiyon gibi belirtilerin ortaya çıkabileceğini aktardı.

TANISI VE TEDAVİSİ

Tanının genellikle biyokimya tetkikleri, idrar analizleri ve böbrek ultrasonuyla konulduğunu belirten Kayataş, bazı durumlarda böbrek biyopsisinin de gerekebileceğini ifade etti. Tedavi sürecinde ise beslenme düzeni ve yaşam tarzının önemine değindi.

BÖBREK SAĞLIĞI İÇİN ÖNERİLER

Kayataş, sağlıklı beslenmenin hastalığın ilerlemesini yavaşlatabileceğini vurgulayarak, tuz ve proteinden kısıtlı bir diyetin benimsenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, tıbbi tedavinin ve düzenli kontrollerin önemini vurguladı.

Related Posts

Her nefeste kansere yaklaştırıyor! Geçmeyen ses kısıklığı güçlü bir sinyal

Tütün ürünlerinin sadece akciğere değil, baş ve boyun bölgesindeki dokulara da hayati boyutta zarar verdiğinin söyleyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Evren Erkul, baş ve boyun kanserleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Bu ilaçlar uzun süre kullanıldığında etkisi tersine dönüyor

Yeni bir araştırma, bu ilaçları uzun süre kullanan kişilerin bırakma sürecinde ciddi yoksunluk belirtileri yaşadığını ortaya koydu. Baş dönmesinden mide bulantısına kadar uzayan semptomlar aylarca sürebiliyor…

Hamilelikte Obezite Riski

Hamilelikte obezite riski hakkında bilgi veren Doç.Dr. Halenur Bozdağ, önemli açıklamalarda bulundu. 

Sağlık Bakanlığı’ndan ‘Annelik Yolculuğu’ uygulaması: Bir hafta sonra devreye girecek uygulamada gebelikten lohusalığa tüm süreçler yer alıyor

Sağlık Bakanlığı, kadın ve çocuk sağlığını merkeze alan ‘Annelik Yolculuğu’ mobil uygulaması geliştirdi. Bir hafta sonra devreye girecek uygulama, gebelikten doğuma, lohusalıktan 0-2 yaş bebek gelişimine kadar olan tüm süreci ele alarak, kadınların ve ailelerin sağlık hizmetlerine etkin ve güvenli biçimde erişimini dijital ortamda mümkün kılıyor.

Uzmanı açıkladı: Kalp krizi riskini azaltmada etkili olabilir

Sadece sinir uçlarını değil kalbinizi de mi etkiliyor? Uzmanlar, zona hastalığının kalp damarlarına zarar verdiğini söylüyor. Peki, tek bir aşıyla bu riskleri azaltmak mümkün mü?

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kanseri nedir, yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir? Prof.Dr. Mete Güngör, yaş ilerledikçe yumurtalık kanseri görülme riskinin arttığını söyledi.