Bu belirtiye dikkat! Bunamayı yüzde 30 artırıyor



İşitme Kaybı ve Demans Arasındaki Bağlantı Ortaya Çıktı

Yapılan son araştırmaya göre, işitme kaybının erken dönemde tedavi edilmesi, demansın gelişimini yıllarca geciktirebileceği belirlendi. Johns Hopkins Üniversitesi’nin yaptığı çalışma, demans vakalarının yaklaşık dörtte birinin önlenebilir olduğunu ortaya koydu. Ayrıca, görme kaybının düzeltilmesi, depresyon tedavisi ve düzenli egzersizin bundan kaynaklanan riski azalttığı gösterildi.

İşitme Kaybı ve Demans İlişkisi

ABD’deki araştırmacılar, 3000’e yakın yaşlı bireyi sekiz yıl boyunca takip etti. Araştırmaları sonucunda, tüm demans vakalarının yaklaşık %33’ünün işitme kaybıyla ilişkili olabileceği belirtildi. Bu bulgular, işitme kaybı ile demans arasında doğrudan bir ilişki olduğunu gösteriyor. Uzmanlar, özellikle yaşlı yetişkinler için düzenli işitme testlerinin önemli olduğunu vurguladı.

Araştırmanın başındaki ekip, “İşitme kaybının tedavi edilmesi, demansın gelişimini önemli ölçüde geciktirebilir. Klinik olarak onaylanmış işitme kaybı tedavileri, demansın önlenmesinde büyük fayda sağlayabilir.” açıklamasında bulundu.

Kadınlarda Daha Yüksek Demans Riski

Çalışmada, 75 yaşındaki 2946 yetişkin incelendi. İşitme kaybı teşhisi konulan vakalarda, demans gelişme oranının %32 olduğu belirlendi. Hafif işitme kaybına sahip bireylerde demans riski %16.2 iken, orta ve ileri derecede işitme kaybına sahip olanlarda bu oran %16.6’ya çıktı.

Bilim insanları, kadınların demans geliştirme olasılığının erkeklere göre %30.8 daha yüksek olduğunu tespit etti. İşitme kaybından kaynaklanan demans vakalarının çoğunun 75 yaşın üzerindeki bireylerde görüldüğü de çalışmanın önemli bulgularından biri.

Alzheimer’s Research UK’ten Dr. Isolde Radford, çalışma hakkında şunları söyledi:

“Orta ve ileri yaşlardaki işitme kaybının demans riskini artırdığına dair güçlü kanıtlar mevcut. İşitme kaybının demansa yol açıp açmadığı veya başka hastalıklara yol açarak riski artırıp artırmadığı henüz kesin değil. Ancak bu çalışma, işitme kaybı ve demans arasındaki ilişkiye ışık tutuyor ve işitme kaybı tedavilerinin beyin sağlığını korumada potansiyel bir rol oynayabileceğini gösteriyor.”


Related Posts

Ispanak, balık, ceviz: Omega-3 sağlığımız için neden önemli?

Ispanak, balık, ceviz: Omega-3 sağlığımız için neden önemli?

Memorial Bodrum Hastanesi Açılıyor

Memorial Bodrum Hastanesi 4 Temmuz 2025 tarihinde kapılarını açıyor. Memorial Sağlık Grubu’nun yeni hastanesinin açılışı hakkında grup tarafından açıklama yapıldı. 

Uzmanlar uyardı: Yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riski artıyor

Okulların kapanmasıyla birlikte çocukların açık alanlarda geçirdiği sürede artış yaşandığını belirten çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskine dikkati çekerek aileleri uyardı. Demir, “Çocuklar çok hareketli. Düşme ve çarpma sonrası morarma, şişlik ya da hareket kısıtlılığı varsa mutlaka doktora başvurulmalı” dedi.

Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan KKKA ve HPV aşısı müjdesi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “HPV (Human Papilloma Virüs) aşısını, 2025 sonu itibarıyla insanlarımıza ücretsiz, özellikle 13 yaşındaki çocuklarımıza ulaştıracağız.” dedi.

Uyku pozisyonu duruş bozukluğu yaratıyor! Nasıl yatarsanız öyle kalkarsınız

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri