Bu ilaçlar uzun süre kullanıldığında etkisi tersine dönüyor

Uzun Süreli Antidepresan Kullanımı Yoksunluk Belirtilerine Yol Açabilir

University College London (UCL) tarafından yapılan yeni bir araştırma, uzun süreli antidepresan kullanımının ciddi yoksunluk belirtilerine neden olabileceğini gösterdi. Araştırmaya katılanlar arasında, ilacı bırakmaya çalışan uzun süreli kullanıcıların kısa süreli kullanıcılara göre 10 kat daha fazla yoksunluk semptomu yaşadığı ortaya çıktı.

En Sık Görülen Belirtiler Baş Dönmesi ve Vertigo

Araştırmaya göre, katılımcıların %64’ü ilacı bıraktıklarında orta ila şiddetli düzeyde semptomlar yaşadığını belirtti. Baş dönmesi, baş ağrısı, mide bulantısı ve vertigo en yaygın belirtiler arasında yer aldı. Bu semptomların üçte biri 3 aydan uzun sürerken, %10’u bir yıldan fazla devam etti.

İlacı Bırakmanın Zorluğu

Antidepresan kullanım süresi arttıkça, beyindeki kimyasal dengenin ilaca bağımlılığı da artar. Bu nedenle ilacı ani bir şekilde bırakmak, hem psikolojik hem de fiziksel ciddi sorunlara yol açabilir. Araştırmaya göre, antidepresanı bırakmaya çalışanların %38’i başarılı olamadı. Bu oran uzun süreli kullanıcılar arasında %79’a yükseldi.

Uzmanlar Uyarıyor: Doktor Gözetiminde Bırakın

UCL uzmanları ve psikiyatristler, antidepresanların sadece doktor gözetiminde bırakılması gerektiğini vurguluyor. Doz azaltma planları ve alternatif tedavi yöntemleriyle sürecin daha güvenli hale getirilebileceğini belirtiyorlar. Ayrıca, ilaçların yan etkileri konusunda hastaların daha fazla bilgilendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyorlar.

Related Posts

Hamilelikte Obezite Riski

Hamilelikte obezite riski hakkında bilgi veren Doç.Dr. Halenur Bozdağ, önemli açıklamalarda bulundu. 

Sağlık Bakanlığı’ndan ‘Annelik Yolculuğu’ uygulaması: Bir hafta sonra devreye girecek uygulamada gebelikten lohusalığa tüm süreçler yer alıyor

Sağlık Bakanlığı, kadın ve çocuk sağlığını merkeze alan ‘Annelik Yolculuğu’ mobil uygulaması geliştirdi. Bir hafta sonra devreye girecek uygulama, gebelikten doğuma, lohusalıktan 0-2 yaş bebek gelişimine kadar olan tüm süreci ele alarak, kadınların ve ailelerin sağlık hizmetlerine etkin ve güvenli biçimde erişimini dijital ortamda mümkün kılıyor.

Uzmanı açıkladı: Kalp krizi riskini azaltmada etkili olabilir

Sadece sinir uçlarını değil kalbinizi de mi etkiliyor? Uzmanlar, zona hastalığının kalp damarlarına zarar verdiğini söylüyor. Peki, tek bir aşıyla bu riskleri azaltmak mümkün mü?

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kanseri nedir, yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir? Prof.Dr. Mete Güngör, yaş ilerledikçe yumurtalık kanseri görülme riskinin arttığını söyledi. 

Son yıllarda yenidoğan sünneti tercih ediliyor! Her bebek için uygun mu?

Doğum sonrası ilk 28 günü kapsayan dönemde gerçekleştirilen yenidoğan sünneti, son yıllarda ailelerin de tercihi. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sinan Kılıç, operasyonun öncesi ve sonrası için ise dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu söylüyor.

Baharda ortaya çıkan 1 numaralı cilt bakım hatası! DNA’yı bile bozuluyor

Yaz gelmeden önce cildinizi yaza hazırlamak ve henüz güneşlenmeden önce hafif bir bronzluk elde etmek isteyebilirsiniz. Herkes güneşe maruz kalmaya yavaş yavaş alışmanın cildi ani yanıklardan kurtarabileceğini düşünse de bu aslında büyük bir yanılgıdır. Güneşlenme mevsimi gelmeden çeşitli yöntemlerle elde edilmiş bronzluğun güneş yanığına karşı koruma sağladığı fikri bir efsaneden başka bir şey değil. Baharda ortaya çıkan ve hemen hemen herkesin yaptığı cilt bakım hatası!