Bu ilaçlar uzun süre kullanıldığında etkisi tersine dönüyor

Uzun Süreli Antidepresan Kullanımı Yoksunluk Belirtilerine Yol Açabilir

University College London (UCL) tarafından yapılan yeni bir araştırma, uzun süreli antidepresan kullanımının ciddi yoksunluk belirtilerine neden olabileceğini gösterdi. Araştırmaya katılanlar arasında, ilacı bırakmaya çalışan uzun süreli kullanıcıların kısa süreli kullanıcılara göre 10 kat daha fazla yoksunluk semptomu yaşadığı ortaya çıktı.

En Sık Görülen Belirtiler Baş Dönmesi ve Vertigo

Araştırmaya göre, katılımcıların %64’ü ilacı bıraktıklarında orta ila şiddetli düzeyde semptomlar yaşadığını belirtti. Baş dönmesi, baş ağrısı, mide bulantısı ve vertigo en yaygın belirtiler arasında yer aldı. Bu semptomların üçte biri 3 aydan uzun sürerken, %10’u bir yıldan fazla devam etti.

İlacı Bırakmanın Zorluğu

Antidepresan kullanım süresi arttıkça, beyindeki kimyasal dengenin ilaca bağımlılığı da artar. Bu nedenle ilacı ani bir şekilde bırakmak, hem psikolojik hem de fiziksel ciddi sorunlara yol açabilir. Araştırmaya göre, antidepresanı bırakmaya çalışanların %38’i başarılı olamadı. Bu oran uzun süreli kullanıcılar arasında %79’a yükseldi.

Uzmanlar Uyarıyor: Doktor Gözetiminde Bırakın

UCL uzmanları ve psikiyatristler, antidepresanların sadece doktor gözetiminde bırakılması gerektiğini vurguluyor. Doz azaltma planları ve alternatif tedavi yöntemleriyle sürecin daha güvenli hale getirilebileceğini belirtiyorlar. Ayrıca, ilaçların yan etkileri konusunda hastaların daha fazla bilgilendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyorlar.

Related Posts

Ispanak, balık, ceviz: Omega-3 sağlığımız için neden önemli?

Ispanak, balık, ceviz: Omega-3 sağlığımız için neden önemli?

Memorial Bodrum Hastanesi Açılıyor

Memorial Bodrum Hastanesi 4 Temmuz 2025 tarihinde kapılarını açıyor. Memorial Sağlık Grubu’nun yeni hastanesinin açılışı hakkında grup tarafından açıklama yapıldı. 

Uzmanlar uyardı: Yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riski artıyor

Okulların kapanmasıyla birlikte çocukların açık alanlarda geçirdiği sürede artış yaşandığını belirten çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskine dikkati çekerek aileleri uyardı. Demir, “Çocuklar çok hareketli. Düşme ve çarpma sonrası morarma, şişlik ya da hareket kısıtlılığı varsa mutlaka doktora başvurulmalı” dedi.

Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan KKKA ve HPV aşısı müjdesi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “HPV (Human Papilloma Virüs) aşısını, 2025 sonu itibarıyla insanlarımıza ücretsiz, özellikle 13 yaşındaki çocuklarımıza ulaştıracağız.” dedi.

Uyku pozisyonu duruş bozukluğu yaratıyor! Nasıl yatarsanız öyle kalkarsınız

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri