Dr. Gökçin Çınar “Lawrence Sperry Ödülü”nü kazanan ilk Türk oldu

Dr. Gökçin Çınar, Amerikan Havacılık ve Uzay Enstitüsü Tarafından Ödüllendirildi

35 yaş altına verilen en prestijli ödül olan “Lawrence Sperry Ödülü”nü kazanan Dr. Gökçin Çınar, bu başarıyla Türkiye’nin hold the record as the first recipient from Turkey.

Michigan Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü’nde görev yapan 34 yaşındaki Dr. Gökçin Çınar, hibrit elektrikli uçaklar üzerine yaptığı çalışmalarla dikkatleri üzerine çekiyor. ODTÜ mezunu olan Çınar, Georgia Tech’te doktorasını tamamladıktan sonra, 2022 yılında hibrit elektrik sistemlerinin uçaklara uygulanabilmesi ve 2050 yılının uçak teknolojileri konusunda NASA’dan iki fon desteği almaya hak kazandı.

Hürriyet gazetesinden Melike Çalkap’ın haberine göre, Dr. Çınar, FAST-Gelecek Uçakların Boyutlandırma Aracı adlı bir yazılım da geliştirdi ve son projeleriyle dikkat çekiyor.

Ödülü kazanması hakkında konuşan Dr. Çınar, “Bu ödüle bireysel başvuru yapamıyorsunuz. Beni ödüle layık gören hocamın tavsiyesiyle başvuru yapıldı. Bu ödül, Lawrence Sperry tarafından tasarlanan uçaklardaki otopilot sistemini onurlandırmak için veriliyor ve benim elektriklendirilmiş uçak sistemlerine yaptığım katkıların bu ödülü hak ettiğini düşünüyorum.” dedi.

Gelecek projeleri hakkında da konuşan Dr. Çınar, “Amacımız emisyonları azaltmak ve aynı zamanda uçakların performansını artırmak. 2050 yılında, düşük maliyetli, yüksek performanslı ve düşük emisyonlu uçaklar hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.


“Marmara Denizi’ni kurtarmak için 1 milyar dolar gerekiyor” – Prof. Dr. Bayram Öztürk anlatıyor

Related Posts

Android kullanıcıları dikkat! Google’ın yeni tasarımı sızdı

Google, Android telefonlardaki yazılım tarzını baştan aşağı yenilemeyi planlıyor. Artık silinmiş olan bir blog yazısında Android arayüzünün daha çekici ve kullanımı daha kolay hale getirmeyi amaçladığı görüntüler sızdı.

Bilim insanlarının muzları sarı tutmak için kullandıkları numara: Buzdolabında veya alüminyum folyoda saklanmıyor!

İngiltere merkezli biyoteknoloji şirketi Tropic, muzların hızlıca kararmasını önleyen “GEiGS” adlı yeni bir gen susturma tekniği geliştirdi. Bu sayede işlem gören muzlar, doğal renk ve lezzetini haftalarca koruyarak hem tedarikçilerin nakliye sürecine esneklik kazandırıyor hem de gıda israfını önemli ölçüde azaltma vaadi sunuyor.

Chery, iCar isminden vazgeçiyor! Peki neden?

Çinli otomobil üreticisi Chery, Apple ile yaşanabilecek olası hukuki süreci engellemek için iCar markasında değişikliğe gidiyor. Şirket, Çin dışındaki pazarlarda artık bu ismi kullanmayacak. Apple’ın iCar ismi üzerindeki haklarının hala …

Ormanların altındaki gerçek ortaya çıkıyor: Biyokütle uydusu göreve başladı

Avrupa Uzay Ajansı’nın yeni nesil uydusu, ormanların iç yapısını ilk kez bu netlikte görüntüleme kapasitesine sahip. 20 yıl sonra hayata geçen bu görev, iklim değişikliğiyle mücadelede yeni bir veri kaynağı sunuyor.

Şarj aletinizden gelen sese dikkat ettiniz mi? Tehlikeyi göz ardı etmeyin

Evde sessizlik hakimken prizdeki şarj aletinizden gelen hafif bir uğultu ya da cızırtı sesi duydunuz mu? Pek çoğumuz bu sesi fark etsek bile önemsemiyoruz. Oysa uzmanlara göre bu küçük ses, büyük bir tehlikenin habercisi olabilir.

Trump, NASA bütçesinde büyük bir kesinti yapıyor!

ABD Başkanı Donald Trump, NASA’nın bütçesinde kapsamlı bir kesintiye gidiyor. Ajansın resmi internet sitesinde yayınlanan yeni bütçe taslağına göre, 2025 mali yılı içinde NASA’nın bütçesinden 6 milyar dolar düşürülmesi planlanıyor. Trump, NASA …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir