Egeli bilim ekibi, kafein içeren sakızların kan plazma konsantrasyonu üzerindeki etkilerini araştıracak

Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nden TÜBİTAK Projesi Onayı

Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gülbin Rudarlı liderliğinde yürütülen “Kafeinli Sakız Uygulamasının Kafein Kan Plazma Konsantrasyonu Düzeylerine Etkisi” adlı TÜBİTAK 1002 A Hızlı Destek Projesi kabul edildi.

Proje hakkında bilgi veren Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Tam akreditasyona sahip araştırma üniversitemiz akademisyenleri, multidisipliner bir anlayış, yenilikçi bir bakış açısıyla özgün projeler üretmeye devam ediyor. Üniversitemizin araştırma geliştirme ve inovasyon kapasitesine katkı sunan önemli projeleri hayata geçiriyorlar. Üniversitemizin spor bilimleri alanında güçlü bir birikimi bulunuyor” ifadelerine yer verdi.

Projeyi tebrik eden Budak, “Değerli çalışmaları için akademisyenlerimizi tebrik ediyor başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.

Projenin yürütücüsü Prof. Dr. Gülbin Rudarlı ise, “Performans için önerilen miktarda kafein içeren sakızların kan plazma konsantrasyonu üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçladık. Bu proje sonucunda elde edilecek veriler hem sporculara hem de literatüre bilimsel bir temel sunacaktır” dedi.

Proje kapsamında, 18-35 yaş arası, fiziksel olarak aktif ve sağlıklı erkek bireyler üzerinde deneyler yapılacak. Katılımcılara belirlenen miktarlarda kafein içeren sakızlar verilecek ve kafein seviyeleri çeşitli zaman dilimlerinde ölçülecek.

Projede Prof. Dr. Gülbin Rudarlı’ya öğretim görevlileri Dr. Erhan Canbay, Dr. Hakan Arslan ve Araştırma Görevlisi Burak Alperen Ünsal da eşlik ediyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Ispanak, balık, ceviz: Omega-3 sağlığımız için neden önemli?

Ispanak, balık, ceviz: Omega-3 sağlığımız için neden önemli?

Memorial Bodrum Hastanesi Açılıyor

Memorial Bodrum Hastanesi 4 Temmuz 2025 tarihinde kapılarını açıyor. Memorial Sağlık Grubu’nun yeni hastanesinin açılışı hakkında grup tarafından açıklama yapıldı. 

Uzmanlar uyardı: Yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riski artıyor

Okulların kapanmasıyla birlikte çocukların açık alanlarda geçirdiği sürede artış yaşandığını belirten çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskine dikkati çekerek aileleri uyardı. Demir, “Çocuklar çok hareketli. Düşme ve çarpma sonrası morarma, şişlik ya da hareket kısıtlılığı varsa mutlaka doktora başvurulmalı” dedi.

Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan KKKA ve HPV aşısı müjdesi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “HPV (Human Papilloma Virüs) aşısını, 2025 sonu itibarıyla insanlarımıza ücretsiz, özellikle 13 yaşındaki çocuklarımıza ulaştıracağız.” dedi.

Uyku pozisyonu duruş bozukluğu yaratıyor! Nasıl yatarsanız öyle kalkarsınız

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri