Egeli bilim ekibi, kafein içeren sakızların kan plazma konsantrasyonu üzerindeki etkilerini araştıracak

Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nden TÜBİTAK Projesi Onayı

Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gülbin Rudarlı liderliğinde yürütülen “Kafeinli Sakız Uygulamasının Kafein Kan Plazma Konsantrasyonu Düzeylerine Etkisi” adlı TÜBİTAK 1002 A Hızlı Destek Projesi kabul edildi.

Proje hakkında bilgi veren Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Tam akreditasyona sahip araştırma üniversitemiz akademisyenleri, multidisipliner bir anlayış, yenilikçi bir bakış açısıyla özgün projeler üretmeye devam ediyor. Üniversitemizin araştırma geliştirme ve inovasyon kapasitesine katkı sunan önemli projeleri hayata geçiriyorlar. Üniversitemizin spor bilimleri alanında güçlü bir birikimi bulunuyor” ifadelerine yer verdi.

Projeyi tebrik eden Budak, “Değerli çalışmaları için akademisyenlerimizi tebrik ediyor başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.

Projenin yürütücüsü Prof. Dr. Gülbin Rudarlı ise, “Performans için önerilen miktarda kafein içeren sakızların kan plazma konsantrasyonu üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçladık. Bu proje sonucunda elde edilecek veriler hem sporculara hem de literatüre bilimsel bir temel sunacaktır” dedi.

Proje kapsamında, 18-35 yaş arası, fiziksel olarak aktif ve sağlıklı erkek bireyler üzerinde deneyler yapılacak. Katılımcılara belirlenen miktarlarda kafein içeren sakızlar verilecek ve kafein seviyeleri çeşitli zaman dilimlerinde ölçülecek.

Projede Prof. Dr. Gülbin Rudarlı’ya öğretim görevlileri Dr. Erhan Canbay, Dr. Hakan Arslan ve Araştırma Görevlisi Burak Alperen Ünsal da eşlik ediyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kanseri nedir, yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir? Prof.Dr. Mete Güngör, yaş ilerledikçe yumurtalık kanseri görülme riskinin arttığını söyledi. 

Son yıllarda yenidoğan sünneti tercih ediliyor! Her bebek için uygun mu?

Doğum sonrası ilk 28 günü kapsayan dönemde gerçekleştirilen yenidoğan sünneti, son yıllarda ailelerin de tercihi. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sinan Kılıç, operasyonun öncesi ve sonrası için ise dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu söylüyor.

Baharda ortaya çıkan 1 numaralı cilt bakım hatası! DNA’yı bile bozuluyor

Yaz gelmeden önce cildinizi yaza hazırlamak ve henüz güneşlenmeden önce hafif bir bronzluk elde etmek isteyebilirsiniz. Herkes güneşe maruz kalmaya yavaş yavaş alışmanın cildi ani yanıklardan kurtarabileceğini düşünse de bu aslında büyük bir yanılgıdır. Güneşlenme mevsimi gelmeden çeşitli yöntemlerle elde edilmiş bronzluğun güneş yanığına karşı koruma sağladığı fikri bir efsaneden başka bir şey değil. Baharda ortaya çıkan ve hemen hemen herkesin yaptığı cilt bakım hatası!

Astım hastalarının en çok yaptığı 5 hata

Dünyada milyonlarca insanı etkileyen astım hastalığıyla ilgili en büyük sorunlardan birinin doğru sanılan yanlış bilgiler olduğunu belirten uzmanlar, kulaktan dolma bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini bildirdi.

Takviyelere ‘kurul’

Son yıllarda peynir ekmek gibi satılan ve insanlar üzerinde giderek bağımlılık oluşturmaya başlayan takviye edici ilaç ve gıdaların piyasaya sunulmasından kişilerce nasıl kullanılacağına değin kurul onayı geliyor. Sağlık Bakanlığı bünyesinde ya da …

Uzmanından güneş kremiyle ilgili kritik uyarı

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Bita Kavuncu, güneş ışınlarının sadece yaz aylarında değil yılın her döneminde cilt üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini vurguladı. Kavuncu, sağlıklı bir cilt için her mevsimde düzenli güneş koruyucu kullanımının önemine dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir