Ekonomist Topkurulu: Rusya, Atlantik sisteminin yaptırımlarına rağmen ekonomik da kazandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: Batı Ülkeleri Ekonomik Olarak Çöküyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus’un başkenti Minsk’te düzenlenen Avrasya Ekonomik Birliği Zirvesi’nin ardından düzenlediği basın toplantısında Batı ülkelerine yüklenerek, bu ülkelerin ekonomik durumlarına dikkat çekti. Batı ülkelerini eleştiren Putin, “Bizi sürekli gömüyorlar. Kendileri orada yakında ölecekler. Ama bizi sürekli, durmadan gömüyorlar. Bizde geçen yıl ekonomik büyüme yüzde 4,3, ondan önceki yılda ise yüzde 4,1 oldu. Euro Bölgesi’nde büyüme yüzde 0,9. Avrupa’nın önde gelen ekonomilerinde, sanayi gelişim merkezlerinde, Almanya ve Fransa’da ise her şey resesyon sınırında dengede” şeklinde konuştu.

‘Atlantik Sistemi Ekonomik Olarak Çöküyor’

Putin’in Avrupa’ya ilişkin ekonomik değerlendirmelerine ilişkin Sputnik’e konuşan Ekonomist Hakan Topkurulu Atlantik sisteminin çöküşünü şu şekilde özetledi:

“Rusya-Ukrayna çatışmasına doğru şekilde bakmak lazım. Bu sadece çok basit iki tane devletin birbiriyle savaşı değildir. Bu iki sistemin birbiriyle savaşıdır. Bu savaşın, Ukrayna- Rusya ön cephesidir. Dolayısıyla bu savaşı Rusya ile Ukrayna savaşı olarak değerlendirmediğimiz zaman şunu görürüz: Ukrayna aslında kendini değil Atlantik sistemini temsil etmektedir. Yani ABD ve Avrupa ülkeleri Almanya, İngiltere, Fransa, Hollanda gibi Japonya gibi Atlantik sistem ülkeleridir. Rusya, Çin, İran, Türkiye, Pakistan yani bir tarafıyla Hindistan gibi ülkeleri Güney Amerika ülkeleri, Afrika ülkelerini ise diğer tarafı temsil etmektedir. Atlantik sistemi genel olarak gerileme dönemi içindedir. Bunu zaten Atlantik sisteminin büyüme rakamlarına bakarak görebiliriz. Savaş olsa da olmasa da büyüme rakamlarından, kamu borçlanması rakamlarından tespit edebiliriz. Tam tersi Asya ülkelerinde ise büyüme ve dünya ekonomisini yönlendirme yeteneğinin arttığını görüyoruz. Sadece Çin Halk Cumhuriyeti’ni bile ele alsak, Çin bugün dünyanın en büyük sanayi üretim gücü haline gelmiştir. Sanayi üretim gücü her türlü gelişmeyi temsil eden, ekonomik güç olarak düşünülebilir.”

‘Rusya Ekonomik Olarak da Kazanıyor’

Verilerin ışığında Rusya’nın ekonomik olarak da kazandığını belirten Topkurulu şu ifadeleri kullandı:

“Rusya bütün Atlantik sistemiyle çarpışıyor sadece Ukrayna ile değil. Başta Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda, Polonya çok ciddi bir güç var. Rusya bunlara karşı direniyor ve aslında bu savaşta galip taraf. Çünkü Trump bu savaşı bitirmek istiyor ama Atlantik sisteminin kendi içinde oluşan bölünmede küreselciler de belli bir gücü temsil ettiği için Trump, Rusya Ukrayna çatışmasını bitirme hamlesini tam olarak gerçekleştiremedi. Rusya’nın bu savaşı kazandığını artık çok rahatlıkla söyleyebilecek durumdayız. Dolayısıyla Rusya Ukrayna’ya karşı hem ekonomik hem siyasi hem askeri olarak güçlü bir şekilde karşı durmuş ve sadece tabi Ukrayna’yı değil tüm Atlantik sistemini geriletmiştir. Aynı zamanda da kendi ekonomik güçlenmesini bu kadar büyük yaptırım uygulanmasına karşı, bu kadar büyük pazar kaybına rağmen sağlamıştır. Asya derinliklerinde birlik olduğu için petrolünü, doğalgazını satacak yeni pazarlar bulmuş, oralarla entegre olmuştur. Dolayısıyla bu kadar büyük savaş harcamasını karşılama ve aynı zamanda büyüme fırsatını da bulmuştur.”

Related Posts

Yiyin efendiler yiyin: Türkiye’de en üst sınıf toplumun yüzde 1’i

Türkiye’de hanelerin sosyoekonomik durumu ilk kez resmi olarak yayımlandı. Araştırma, şehirler ve ilçeler bazında gelir, eğitim ve meslek farklılıklarını ortaya koyuyor. Raporda, toplumun sosyoekonomik yapısındaki uçurum net biçimde görülüyor.

8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri devam ediyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri kapsamında, Memur-Sen Genel Başkanı ve Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Başkanı Ali Yalçın ile bir araya geldiklerini bildirdi.

Dünyayı yöneten milyarderler arasında: Onun adını kimse bilmiyor

Walmart kurucusunun kızı Alice Walton, 101 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin kadını oldu.

İnşaat sektöründe istihdam 36 aydır artıyor: Çalışan sayısı 2 milyona yaklaştı

TÜİK verilerine göre, inşaat sektöründe ücretli çalışan sayısı yıllık bazda 36 aydır artış gösteriyor. Haziran itibarıyla sektörün istihdamı yaklaşık 1,9 milyon kişiye ulaştı ve özellikle bina inşaatı alanında yoğunlaştı.

Damla Kent Projesi Sertifikası Borsa’da

Damla Kent Projesi Gayrimenkul Sertifikası, Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladı ve rekor talep topladı.

Türkiye Elektrik Talebinde Rekor Seviye

28 Temmuz 2025’te elektrik yükü 59.335 MWh ile tarihin en yüksek seviyesine ulaştı.