Her nefeste kansere yaklaştırıyor! Geçmeyen ses kısıklığı güçlü bir sinyal

Belirtilere Dikkat!

Baş ve boyun kanserlerinin en önemli sebeplerinden biri sigaradır. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Evren Erkul, “Bu kanser türünde belirgin olmayan şikayetler nedeniyle erken teşhis aşamasının genellikle gözden kaçırıldığını belirtiyor. Erken teşhis sağlayan özel bir tarama yöntemi olmasa da tütün ve tütün ürünlerinden uzak durmak gibi koruyucu yaşam tarzı alışkanlıklarına öncelik vermek ve küçük belirtileri hızlıca fark etmek çok önemlidir. Kişi kendisini iyi dinlemeli ve inatçı ses kısıklığı, tekrarlayan burun kanamaları, iyileşmeyen yaralar, yeni fark edilen veya büyümeye devam eden baş-boyun kitleleri, geçmeyen nefes darlığı gibi şikayetlerde mutlaka bir sağlık merkezine başvurmalıdır” diyor.

Erkeklerde Sık Görülen Bir Durum

Beyin ve omurilik dışındaki geniş bir alana yayılan baş-boyun kanserlerinin erkeklerde daha sık görüldüğünü belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Evren Erkul, “Erkeklerde daha yaygın görülmesi, genetik yapı ve sonradan gelişen bazı bozuklukların da büyük etkisi vardır. Türkiye’de gırtlak kanseri erkeklerde en sık görülen baş-boyun kanseri iken kadınlarda ise tiroit kanseri en sık karşılaşılan türdür. Listenin ikinci sırasında ise ağız içi kanserleri her iki cinsiyet için de yer almaktadır” diyor.

40 Yaş ve Üzeri Risk Grubunda

Dünyada en sık görülen kanserler arasında 6. sırada yer alan baş ve boyun kanserlerinin genellikle 50 yaş ve üstünde görüldüğünü belirten Erkul, “Ancak erken yaşlarda da boynunda şişlik veya kitle gibi şikayetlerle gelen hastaların baş-boyun kanserleri açısından değerlendirilmesi ve kesin tanı için detaylı bir inceleme yapılması gerekmektedir. Çocuklarda bile nadiren de olsa genetik yatkınlık, mutasyonlar ve küçük yaşlarda alınan radyoterapilerin tetikleyici etkileriyle sarkomlar, farklı tümörler ve lenfomalar görülebilmektedir” şeklinde konuşuyor.

Geçmeyen Ses Kısıklığı Uyarıcı Olabilir

Tümörün yerleştiği bölgeye bağlı olarak baş ve boyun kanserlerinde belirtilerin değişebileceğini belirten Erkul, “Örneğin, gırtlak ve ağız içi kanserlerinde en sık rastlanan ses kısıklığı ve ağız içinde iyileşmeyen yaralar görülebilir. Daha nadir görülen burun içi tümörlerinde ise burun kanamaları, burun tıkanıklığı, yüz ve ağızda yaralar gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra baş ve boyun bölgesinde ortaya çıkan şişlikler ve kitleler de dikkat gerektiren ciddi semptomlar arasında yer alır” diyor.

Related Posts

Böbrek hastalığının sessiz belirtilerine dikkat!

İzmir’den Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Mansur Kayataş, kronik böbrek hastalığının belirtilerine ve risk faktörlerine dikkat çekerek, sağlıklı yaşam tarzı ve erken tanının hastalığın ilerlemesini büyük ölçüde yavaşlatabileceğini vurguladı.

Bu ilaçlar uzun süre kullanıldığında etkisi tersine dönüyor

Yeni bir araştırma, bu ilaçları uzun süre kullanan kişilerin bırakma sürecinde ciddi yoksunluk belirtileri yaşadığını ortaya koydu. Baş dönmesinden mide bulantısına kadar uzayan semptomlar aylarca sürebiliyor…

Hamilelikte Obezite Riski

Hamilelikte obezite riski hakkında bilgi veren Doç.Dr. Halenur Bozdağ, önemli açıklamalarda bulundu. 

Sağlık Bakanlığı’ndan ‘Annelik Yolculuğu’ uygulaması: Bir hafta sonra devreye girecek uygulamada gebelikten lohusalığa tüm süreçler yer alıyor

Sağlık Bakanlığı, kadın ve çocuk sağlığını merkeze alan ‘Annelik Yolculuğu’ mobil uygulaması geliştirdi. Bir hafta sonra devreye girecek uygulama, gebelikten doğuma, lohusalıktan 0-2 yaş bebek gelişimine kadar olan tüm süreci ele alarak, kadınların ve ailelerin sağlık hizmetlerine etkin ve güvenli biçimde erişimini dijital ortamda mümkün kılıyor.

Uzmanı açıkladı: Kalp krizi riskini azaltmada etkili olabilir

Sadece sinir uçlarını değil kalbinizi de mi etkiliyor? Uzmanlar, zona hastalığının kalp damarlarına zarar verdiğini söylüyor. Peki, tek bir aşıyla bu riskleri azaltmak mümkün mü?

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kanseri nedir, yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir? Prof.Dr. Mete Güngör, yaş ilerledikçe yumurtalık kanseri görülme riskinin arttığını söyledi.