Yüksek Derecede Hareketsiz İnsanlar İçin Önerilen Günlük Adım Sayısı Açıklandı
İngiltere merkezli büyük ölçekli UK Biobank veritabanına dayanan bir çalışmaya göre, yaklaşık 72 bin katılımcının yedi yıllık sağlık verileri incelendi. Katılımcılar, bileklerine taktıkları hız ölçer cihazlarla bir hafta boyunca takip edildi ve günlük adım sayıları ile oturarak geçirdikleri süreler ölçüldü.
Araştırmaya göre, katılımcıların günde ortalama 10,6 saatini hareketsiz geçirdiği tespit edildi. Bu eşiğin üzerindeki bireyler “yüksek derecede hareketsiz” olarak sınıflandırılırken, altındakiler ise “düşük derecede hareketsiz” olarak adlandırıldı. İyi sağlık durumundaki bireyler arasından yalnızca verilerin ilk iki yılı boyunca seçim yapıldı.
Çalışmanın sonuçlarına göre, günde 9 bin ila 10 bin adım atan yüksek derecede hareketsiz bireylerde kalp-damar hastalıklarına yakalanma riski yüzde 21 azalırken, ölüm riski yüzde 39 oranında azaldı. Şaşırtıcı bir şekilde, sadece 4 bin ila 4 bin 500 adımla bile bu olumlu etkilerin yarısına ulaşabilmek mümkün.
Çalışmanın başyazarı Matthew Ahmadi, bulguların hareketsizliğin zararlarını tamamen ortadan kaldırmadığını ancak adım atmanın etkili bir çözüm sunduğunu belirtti:
“Bu, uzun süre oturan bireyler için mucize bir çözüm olmayabilir ancak tüm hareketlerin önemli olduğunu ve insanların kaçınılmaz oturdukları süreleri azaltmak için daha fazla adım atmaları gerektiğini gösteriyor.”
Araştırmacılar, her gün 2.200 adımın üzerinde atmanın, hem ölüm hem de kalp hastalığı riskini azalttığını keşfetti. Bu durum, masa başında çalışan veya çok az hareketli bir yaşama sahip olan bireyler için oldukça umut verici.
Araştırma, hareketin sağlık üzerindeki etkilerini daha esnek bir bakış açısıyla ele alarak gün içinde daha fazla hareket etmenin, uzun saatlerce oturmanın negatif etkilerini hafifletebileceğini gösteriyor.