Medikal estetik uzmanları soruyor: Merdiven altı önlenecek mi?

Estetik ve Güzellik Uygulamalarında Yönetmelik Değişikliği Tartışma Yarattı

7 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımlanan ve yürürlüğe giren ‘Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik Değişikliği’, sağlık sektöründe estetik ve güzellik uygulamalarıyla ilgili geniş bir tartışma başlattı.

Yapılan değişiklikle beraber, estetik işlemler için sadece “deri ve zührevi hastalıkları uzmanları, plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahî uzmanları ile bakanlıkça onaylı medikal estetik sertifikası bulunan hekimler” ibaresi yönetmelikten çıkarıldı.

Sağlık alanındaki bu ani değişiklik, tıp camiasında farklı görüşlere sebep oldu. Bazı hekimler değişikliği her hekimin estetik işlemleri yapabilme imkanı olarak gördü, diğerleri ise Sağlık Bakanlığı’nın sistemde bir değişiklik yapma amacı güttüğünü ve bu değişikliğin kısa sürede detaylandırılacağını düşündü. Hekimlerin tepki ve destek açıklamalarıyla birlikte tartışma büyüdü.

‘BAKANLIK ONAYLI SERTİFİKA’ VURGUSU

Gündem yaratan değişikliğe karşı Türk Dermatoloji Derneği, estetik ve güzellik uygulamalarının yaygınlaşmasına olanak tanıdığı yönündeki algının doğru olmadığını belirtti.

Sosyal medya üzerinden değişiklikle ilgili açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanlığı ise, “Yeni yönetmelik, belirli branşlardaki hekimlerin yanı sıra eğitim ve bakanlık onaylı sertifikalarla yetkinlik kazanan diğer hekimlerin de estetik uygulamaları yapabilmesine olanak sağlamaktadır” açıklamasını yaptı.

Uzmanlık alanı dışındaki hekimlerin, eğitim ve bakanlık onaylı sertifikalarla estetik uygulama yapabileceklerini belirten bakanlık, bu değişikliğin sağlık turizmini olumsuz etkilemeyeceğini ve estetik uygulamalarda komplikasyonların artacağı iddialarını reddetti. Ancak denetim ihtiyacının artabileceği konusunda bazı endişeler dile getirildi.

Dr. Sadık Yılmaz, estetik uygulamalardaki artışa dikkat çekiyor.

‘DAVA SAYISI GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR’

Akdeniz Deri ve Zührevi Hastalıklar Derneği Başkanı Dr. Sadık Yılmaz, toplumun bu tür uygulamalara artan ilgisiyle birlikte estetik işlemlerin son yıllarda yaygınlaştığını söyledi. Hem hastalık tedavileri hem de kozmetik uygulamalar için uzmanlaşmanın önemine vurgu yaptı ve etkin denetim gerekliliğine dikkat çekti.

Uzman olmayan kişiler tarafından yapılan işlemlere bağlı davalarda artış yaşandığını belirten Yılmaz, Türk Dermatoloji Derneği’nin konuyla ilgili açıklamasını paylaştı ve kozmetik uygulamaların denetim altında tutulması gerektiğini vurguladı.

‘TÜM HEKİMLERE YETKİ SÖZ KONUSU DEĞİL’

Yılmaz, yönetmelik değişikliğine ilişkin Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu tarafından hekimlere yapılan duyuruyu paylaştı. Duyuruda, estetik amaçlı sağlık hizmetlerinin tüm hekimlerce sunulmasına izin verilmediği ve uzmanlık alanı dışındaki estetik uygulamalara sınırlama getirildiği belirtildi. Duyuruda ayrıca, hukuki düzenlemelere uyumlu şekilde belirlenen sınırların aşılmaması gerektiği vurgulandı.

Dr. Figen Sayın Yıldıran

‘MERDİVEN ALTI İŞLEMLERE KARŞI ÖNLEM NİTELİĞİNDE’

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Kadın Komisyonu üyesi ve medikal estetik uzmanı Dr. Figen Sayın Yıldıran, Sağlık Bakanlığı’nın yasa dışı uygulamaları önlemek amacıyla aldığı kararı destekledi. Yıldıran, bu kararın medikal estetik alanındaki kontrolleri daha güvenli hale getireceğini ifade etti.

Yıldıran, sadece medikal estetik kliniklerinin değil, ilaç, ürün ve cihaz firmalarının da kayıt altında olmasının önemine dikkat çekti ve bu kararın sektörü güvenli hale getireceğini belirtti.

“Merdiven altı” işletmeler ve yanlış ürün ve cihazlarla yapılan uygulamaların toplum sağlığını tehdit ettiğini söyleyen Yıldıran, alınan kararın bu tür riskleri azaltmayı amaçladığını vurguladı.


Related Posts

Baharda ortaya çıkan 1 numaralı cilt bakım hatası! DNA’yı bile bozuluyor

Yaz gelmeden önce cildinizi yaza hazırlamak ve henüz güneşlenmeden önce hafif bir bronzluk elde etmek isteyebilirsiniz. Herkes güneşe maruz kalmaya yavaş yavaş alışmanın cildi ani yanıklardan kurtarabileceğini düşünse de bu aslında büyük bir yanılgıdır. Güneşlenme mevsimi gelmeden çeşitli yöntemlerle elde edilmiş bronzluğun güneş yanığına karşı koruma sağladığı fikri bir efsaneden başka bir şey değil. Baharda ortaya çıkan ve hemen hemen herkesin yaptığı cilt bakım hatası!

Astım hastalarının en çok yaptığı 5 hata

Dünyada milyonlarca insanı etkileyen astım hastalığıyla ilgili en büyük sorunlardan birinin doğru sanılan yanlış bilgiler olduğunu belirten uzmanlar, kulaktan dolma bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini bildirdi.

Takviyelere ‘kurul’

Son yıllarda peynir ekmek gibi satılan ve insanlar üzerinde giderek bağımlılık oluşturmaya başlayan takviye edici ilaç ve gıdaların piyasaya sunulmasından kişilerce nasıl kullanılacağına değin kurul onayı geliyor. Sağlık Bakanlığı bünyesinde ya da …

Uzmanından güneş kremiyle ilgili kritik uyarı

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Bita Kavuncu, güneş ışınlarının sadece yaz aylarında değil yılın her döneminde cilt üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini vurguladı. Kavuncu, sağlıklı bir cilt için her mevsimde düzenli güneş koruyucu kullanımının önemine dikkat çekti.

Hormon ilaçlarına getirilen kısıtlama trans bireyleri nasıl etkiliyor?

Geçen yıl 20 Kasım’da, Sağlık Bakanlığına bağlı bu kurum, daha önce eczanelerden reçetesiz alınabilen belirli hormon ilaçlarının artık yalnızca reçete ile satılabileceğini duyurdu. Türkiye’de yaşayan trans bireyler ise bu kararın kendileri üzerinde büyük bir mağduriyet yarattığını söylüyor

Masa basında çalışanlar dikkat! Günde kaç adım atmanız gerektiği açıklandı

Yetişkin bireyler için sıkça önerilen 10 bin adım hedefi, aslında herkes için uygun olmayabilir ancak yeni bir araştırma, masa başında çalışan ve günümüzün giderek artan hareketsiz yaşam tarzına sahip bireyleri yakından ilgilendiren çarpıcı sonuçlar sundu. Günde 9 bin ila 10 bin adım atmak, uzun süre oturmanın kalp hastalıkları ve erken ölüm üzerindeki olumsuz etkilerini önemli ölçüde azaltabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir