Memurların çalışma şartlarında kritik düzenleme: O sınır değiştiriliyor!

Anayasa Mahkemesi’nin 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ilgili iptal kararının ardından hazırlanan ve memurları yakından ilgilendiren torba yasa Resmi Gazete’de yayımlandı.

MEMUR ALIMINDA YAŞ SINIRI GENİŞLETİLDİ

Kamu personel sistemini doğrudan etkileyen torba yasayla memur alımlarında uygulanan 35 yaş sınırı genişletildi. Artık sadece KPSS ile değil, özel yarışma sınavıyla personel alan kurumlarda da 35 yaş sınırı uygulanacak. Bu değişiklik, kanunlar veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle kurulan tüm kamu kurumlarını kapsayacak şekilde genişletildi.

UYUŞMAZLIK MAHKEMESİ BAŞKANI ANAYASA MAHKEMESİ’NDEN SEÇİLECEK

Yeni yasayla Uyuşmazlık Mahkemesi’nin başkanı, artık Anayasa Mahkemesi üyeleri tarafından kendi aralarından seçilecek. Bu adım, yargı organları arasındaki görev dağılımını daha şeffaf hale getirmeyi amaçlıyor.

BAKANLAR MÜŞAVİR ATAYABİLECEK

Torba yasa kapsamında yer alan önemli değişikliklerden biri de bakan müşavirliği uygulaması oldu. Bakanlar, özel öneme sahip konularda danışmanlık yapmak üzere bakan müşaviri atayabilecek. Müşavirler doğrudan bakanın emrinde olacak ve yalnızca bakanın görev süresi boyunca görevde kalacak. Gerektiğinde görev süreleri dolmadan da görevden alınabilecekler.

UZMAN VE UZMAN YARDIMCISI ATAMALARINDA YENİ ALANLAR AÇILDI

Cumhurbaşkanlığı kararnamelerine uygun olarak bazı kurumların merkez teşkilatlarında uzman ve uzman yardımcısı istihdamı sağlanabilecek. Bu kapsamda Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK), Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıkları da bulunmaktadır.

ÜST KURULLARA SİYASİ BAĞLANTI ŞARTI GETİRİLDİ

Yeni düzenleme, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Kamu İhale Kurumu (KİK) gibi üst kurullarda görev yapacak üyeler için siyasi bağlantı şartı getirdi. Buna göre, bu pozisyonlara atanacak kişiler siyasi partilerin yönetim veya denetim organlarında görev yapmamış ya da bu görevlerden ayrılmış olmalı.

112 ACİL’E ASILSIZ İHBARA AĞIR CEZA

Torba yasayla kamu düzenine ilişkin önemli cezalar da yürürlüğe girdi. 112 Acil Çağrı Merkezi’ni gereksiz yere arayanlar için 1500 TL, olay yerinde asılsız ihbar yapıldığında ise 15 bin TL’ye kadar idari para cezası uygulanacak. Bu cezalar il valilikleri tarafından kesilecek.

Related Posts

Avrupa Merkez Bankası’ndan yeni alarm: Dayanıklılık testi yolda!

Avrupa Merkez Bankası, 2026’da bankaların jeopolitik risklere karşı dayanıklılığını test edeceğini açıkladı.

Deniz taşımacılığında yeni dönem: Gemilere yaş sınırı ve online bilet kotası

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, düzenli deniz seferlerine ilişkin önemli değişiklikler içeren yeni bir yönetmelik yayımladı. Resmî Gazete’de duyurulan yeni düzenlemeler, deniz taşımacılığında güvenlik, denetim ve rekabeti artırmayı hedefliyor. GEMİ …

Resmen oldu: Bedelli askerlik ücretini açıkladı

3 Temmuz 2025’te enflasyonun açıklanmasının ardından diğer zam ve ücretlendirmeler de belli olmuştu. 2025 yılının ikinci yarısında bedelli askerlik ücreti de 280 bin 850 lira 64 kuruş oldu. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) yeni ücreti açıklarken bedelli …

Bitcoin’i coşturdular: Bütün zamanların rekorunu kırdı

Bitcoin, 9 Temmuz 2025’de tarihi bir zirveye ulaştı: 112 bin dolar! Bu tüm zamanların en yüksek seviyesi oldu. REKORUN ARKASINDAKİ ETKENLER Uzmanlar, Bitcoin’in bu seviyeye ulaşmasında birkaç önemli faktörün etkili olduğunu belirtiyor. Özellikle …

Konya OSB’deki genişlemeyle 15 bin yeni istihdam hedefleniyor

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOS) süren genişletme çalışmalarıyla 15 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Bakan Şimşek, Londra’da konuştu: Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azaldı

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla yaptığı temaslarda “Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.