Panama Devlet Başkanı’ndan Trump’a ‘kanal’ yanıtı: Konu tartışmaya kapalı

Panama Devlet Başkanı Mulino: Panama Kanalı Tartışmaya Kapalı

Panama Devlet Başkanı Jose Raul Mulino, ABD Başkanı Donald Trump’ın Panama Kanalı’na yönelik sözlerini değerlendirdiği haftalık basın toplantısında, kanalın statüsünün tartışılmaz olduğunu belirtti.

AA’nın aktardığına göre, Mulino, Trump’ın açıklamalarını eleştirerek, “Panama Kanalı’nın Panama’ya ait olduğu hukuki ve siyasi bir gerçektir. Eğer Trump’ın farklı bir niyeti varsa, bu tartışmaya yol açmaz” dedi. Kanalın Panamalılar için bir gurur kaynağı olduğunu belirten Mulino, “Kanal Panamalılara ait ve bu gerçek değişmez. Kanalın Panamalılar tarafından yoğun emek ve fedakarlıkla elde edildiği unutulmamalıdır” şeklinde konuştu.

‘TANRI AŞKINA, KANALDA ÇİN ASKERİ YOK…’

Mulino, Kanal geçiş ücretleriyle ilgili sürece de değinerek, “Bu ücretler keyfi olarak belirlenmez. Bu konuda saygı gösterilen ve şeffaf bir süreç mevcuttur” dedi. Trump’ın Çinli asker iddialarına da yanıt veren Mulino, “Panama Kanalı’nda Çin’in herhangi bir rolü olmadığı kesindir. Çin askeri yoktur” diye belirtti.

Ne Olmuştu?

Trump, 22 Aralık’ta Panama Kanalı’nın yüksek ücretleriyle Panama’yı suçlamış ve kanalın düzgün yönetilmediğini savunmuştu. Eski Başkan Jimmy Carter’ın kanalın Panama’ya devredilmesini hata olarak gören Trump, kanalın Panama’nın egemenliği altında olması gerektiğini savunmuştu.

Mulino, Trump’ın bu sözlerine karşı çıkarak, Panama’nın egemenliği ve bağımsızlığının pazarlık konusu olmadığını vurgulamıştı. Panama Kanalı’nın Panama’ya ait olduğunu ve bu durumun değişmeyeceğini belirtmişti.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

İzmir’de Orman Yangını Kontrol Altına Alındı

Buca’daki orman yangını, havadan ve karadan müdahaleyle 30 dakikada kontrol altına alındı.

Lucas Torreira sürprizini “Büyük anlaşma” diyerek duyurdular: “Harika bir tercih”

Galatasaray’ın yıldız futbolcusu Lucas Torreira için Brezilya basınından dikkat çeken bir haber gündeme geldi.

Bursa’yı FETÖ’cü yaktı

Yeni Şafak Gazetesi’nin 29 Temmuz 2025 tarihli birinci sayfasında yer alan manşet ve haberler… IDEF 2025’te 9 milyar $’lık anlaşma 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı, 9 milyar dolarlık sözleşme hacmiyle tamamlandı. Türk savunma ürünlerinin …

İBB’ye yeni operasyon: Gözaltılar var….

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yürütülen “yolsuzluk” soruşturmasında, aralarında İETT Genel Müdürü İrfan Demet’in de bulunduğu bazı üst düzey yöneticiler gözaltına alındı.

Orman Yangınında Şehit Olan Tolunay Kocaman’ın Kına Gecesi Görüntüleri Ortaya Çıktı

Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale ederken şehit olan 27 yaşındaki Tolunay Kocaman’ın, sadece bir hafta evli kaldığı eşi Burcu Kocaman ile kına gecesine ait görüntüleri ortaya çıktı. Yaklaşık 8 yıl sevgili kalan çiftin düğün öncesi kına gecesinde çekilen görüntüler, Tolunay’ın eşine olan sevgisini göstermekte ve ailelerinde derin bir acıya neden olmuştur.

Göztepe Hazırlık Maratonunda Üç Galibiyet Elde Etti

Göztepe, yaz döneminde 5 hazırlık maçından 3 galibiyet, 1 beraberlik ve 1 mağlubiyet aldı.