Prof. Dr. Süleyman Pampal’dan deprem uyarısı: Bursa, İstanbul’dan daha bile kötü olabilir

Bursa Deprem Uyarısı: İstanbul’dan Daha Kötü Olabilir!

Bursa, 27 Ocak günü Kandilli Rasathanesi tarafından 4.1 büyüklüğünde olduğu açıklanan depremle büyük panik yaşadı. AFAD’a göre ise büyüklüğü 4 olan depremi Bursalılar çok daha şiddetli hissetti. Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı ve Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, Bursa’yı “zemin” detayına dikkat çekerek anlatırken “Bursa, İstanbul’dan belki daha bile kötü olabilir. Çünkü İstanbul’da zemin daha iyi,” dedi.

PROF. DR. NACİ GÖRÜR MARMARA’DAKİ DEPREM SONRASI UYARDI: BU ZON YAVAŞ STRES BİRİKTİRİYOR!

Milliyet’ten Zeynep Dilara Akyürek’e konuşan Prof. Dr. Süleyman Pampal, “Riskler bizim elimizde. Ancak tehlike bizim elimizde değil. Tehlikenin mertebesini, kaynağını ve gelecekteki zamanı tahmin etmeye çalışıyoruz. Bizim müdahalemiz deprem üretecek faylara olamayacağı için yapılara olmalı. İçinde yaşadığımız yapılarda riski azaltmalıyız” dedi.

Prof. Dr. Pampal, depremin zamanını tahmin etmektense, depreme hazırlıklı olmanın çok daha önemli olduğunu anlatmaya şu sözlerle devam etti:

“Bursa, ovanın üstüne kurulmuş ve altından fay geçiyor. 7-7.5 büyüklüğünde deprem üretecek bir fay. İznik de öyle. Yıkıcı etkide en önemli şey (depremin ivmesi yani M, çarpı yapının ağırlığı, yani A) binanın ağırlığı ile depremin ivmesini çarpınca ulaşılan yıkıcı gücü hesap etmek. 3-4 kat alüvyon üzerindeyseniz depremin ivmesi büyüyor. Ağırlığı fazla, betonarme ve çok katlı yapılır yıkılıyor. Kaçak katlar zaten yükü taşıyamayacak binanın üstüne doldurulduğunda şiddet artıyor. Bu yapılar depremin büyüklüğü 5 bile olsa, onu 8 şiddetinde hissediyor. Zaten yönetmeliğe uyulmamış olduğundan yıkılıyor. ‘Uygun zemine doğru yapı’ ilkesi, alüvyona az katlı, kayalara çok katlı yapılar inşa edilebileceğini gösteriyor. Gökdelen yapmak istendiğinde yönetmeliğe uygun, kaya zemine yapılabilir. Hem yönetmeliğe hem depremin kurallarına uymadan, depremin ne zaman olacağını bilsek ne olur? Vatandaş bir an önce yapılarını depreme hazırlamalı. Dayanıklı olmadığını öğrenmeli, güçlendirmeli veya yenilemeli.”

Prof. Dr. Pampal, olası depremleri ve İstanbul ile Bursa’nın zeminlerine dikkat çekti:

“Bursa’nın kötü zemin üzerinde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Türkiye’de zemini iyi yerler var, İstanbul’da da var. Sahil kesimleri ve Avrupa Yakası’nın batısı kötü. Ancak İstanbul’un kuzeyi ve Anadolu Yakası, Haliç’ten kuzeye ve doğuya doğru olan kesimleri gayet iyi. İstanbul’un Eminönü’nden tut Silivri’ye kadar sahil kesimi başta olmak üzere zemini en kötü bölge. Bursa’da da zemini iyi olan yerler var. Şehirleri toptan değerlendirmemeliyiz, her şehrin iyi ve kötü noktaları var. Kabaca tahmin verecek olursak yüzde 70-80 i kötü zemin üzerinde. Kısa zaman önce, 6 Şubat Depremleri’nde Hatay’da gördük. Amik Ovası üzerindekiler yıkıldı ama yamaçlardaki gecekondular ayakta. Maraş’ta da öyle. Bursa 1855’ten sonra 175 yıl olmuş, epey zaman geçmiş aktif bir fay var yakın geçmişte 1855’te iki deprem yaşamış zemin çok kötü, yapı stoku çok kötü. Bunları göz önüne aldığımızda Bursa, İstanbul’dan belki daha bile kötü olabilir. Çünkü İstanbul’da zemin daha iyi.”


“Marmara Denizi’ni kurtarmak için 1 milyar dolar gerekiyor” – Prof. Dr. Bayram Öztürk anlatıyor

Related Posts

Ali Mahir Başarır’dan göndermeli ‘bavul’ paylaşımı

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, İstanbul Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun otel görüşmesi ve bavul iddialarına ilişkin “’Bavul’ üzerinden Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu’na iftiralarınızla darbe yapmaya kalkıyorsunuz. İlk seçimde bavullarınızı toplayıp tarihi bir farkla gideceksiniz” dedi.

DEM Parti’den İBB’ye yapılan yeni operasyona tepki: Zamanlama siyasi saiklerle yürütüldüğünü gösteriyor

DEM Parti, İBB’ye yönelik bu sabah yapılan ikinci dalga operasyona ilişkin “İBB’ye yönelik başlatılan yeni gözaltı dalgası, gündeme getirilen iddiaların zamanlaması ve kapsamı bu operasyonun siyasi saiklerle yürütüldüğünü göstermektedir” açıklamasını yaptı.

D-100’de 5 araç birbirine girdi: Yaralılar var

Kocaeli D-100 Karayolu’nda 5 aracın karıştığı zincirleme trafik kazasında 3 kişi yaralandı. Kaza nedeniyle trafikte yoğunluk yaşandı.

Şanlıurfa’da gölet ve sulama kanallarına girmek yasaklandı

Şanlıurfa Valiliği, boğulma vakalarının önüne geçmek amacıyla il genelindeki bütün sulama kanalları, barajlar, göl, göletler ve akarsularda suya girilmesinin yasaklandığını bildirdi.

Erdek’te feribot seferleri iptal edildi

Marmara RoRo şirketi, 27 ve 28 Nisan tarihlerinde bazı deniz seferlerinin iptal edildiğini duyurdu.

CHP’den Mersin’de tarihi miting… Özgür Özel, on binlerin önünde Erdoğan’ı düelloya çağırdı: ‘Eğer İmamoğlu suçlu çıkarsa siyaseti bırakıyorum!’

CHP’nin Mersin Yenişehir Meydanı’nda düzenlediği miting başladı. Mitingin başında Ahmet Özer’in ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun mesajı okundu. Daha sonra konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “CHP’li belediyeler iktidarı sarsıyor” dedi. İmamoğlu ise mektubunda “Erdoğan’a inat buradayım herkes hoş geldi” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir