Suudi Arabistan, Katar, BAE ve Ürdün’den İsrailli Bakan Ben-Gvir’in Mescid-i Aksa’ya baskınına kınama

Suudi Arabistan, Katar, BAE ve Ürdün İsrail’in Mescid-i Aksa’ya Baskınını Kınadı

Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Ürdün, İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in işgal altındaki Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlemesini kınadı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Ben-Gvir’in Mescid-i Aksa avlusuna baskın yapması ve İsrail güçlerinin Suriye’nin güneyine saldırısı da dahil olmak üzere devam eden İsrail ihlallerinin reddedildiğini ve kınandığını açıkladı.

Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Mescid-i Aksa’ya yapılan baskının en güçlü ifadelerle kınandığı belirtildi. BAE Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Ben-Gvir’in Mescid-i Aksa’ya baskınının kabul edilemez provokatif bir adım olduğu vurgulandı. Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Ben-Gvir’in Mescid-i Aksa’ya baskınının kabul edilemez provokatif bir adım olduğu belirtildi.

İsrail’in Mescid-i Aksa’daki sistematik uygulamalarının, dünya çapındaki Müslümanların duygularının açık bir ihlali ve provokasyonu temsil ettiği kaydedilen açıklamalarda, Suriye’deki askeri operasyonların devamının Suriye’nin güvenlik ve istikrarını yeniden kazanma şansını daha da sabote etme girişimleri olarak nitelendirildi.

Mescid-i Aksa’ya İlişkin Statüko

Ürdün, 1994’te İsrail ile imzaladığı Vadi Araba Anlaşması uyarınca Kudüs’teki dini işlerden sorumlu ülke olarak kabul ediliyor. Yine 2013’te Ürdün Kralı 2. Abdullah ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas arasında imzalanan anlaşmaya göre, Kudüs ve oradaki kutsal mekanların savunulması ve vesayet hakkı da Ürdün’e verildi. Anlaşmaya göre Mescid-i Aksa; Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin himayesinde bulunuyor.

Related Posts

Maçlar ertelenecek mi? Kulüpler Birliği toplantısı sonrası açıklama

Kulüpler Birliği Başkanı Ertuğrul Doğan, yabancı kuralı ve erteleme maçları hakkında konuştu.

Özlem Çerçioğlu AKP’ye katıldı, Erdoğan’a övgüler dizdi ama rozetini başkası taktı: Alnım ak, başım dik’

Erdoğan, AKP’ye geçmesi tepkilere neden olan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na sahip çıktı. Erdoğan’ı uzun süre ayakta alkışlayan ve övgüler dizen Çerçioğlu, “Alnım ak, başım dik” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Adem: Artık bir iktidar değişiminin kaçınılmaz

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, genel başkan Özgür Özel’in katılımıyla Kırşehir’de düzenlenecek miting öncesi gazetecilere açıklamada bulundu. Adem, il örgütüyle konuştuğunu, kendisine artık bir iktidar değişiminin kaçınılmaz olduğunu söylediklerini aktardı.

Edirne’de 52 yıllık binanın kolonları patlayınca sakinleri tahliye edildi

Edirne’nin Dilaverbey Mahallesi’nde bulunan 16 daire 5 dükkanlı 52 yıllık binanın kolonlarında patlamalar yaşandığının tespit edilmesinin ardından, ilgili kurumlar tarafından binada yaşayanlara tahliye kararı verildi. Binada yaşayan vatandaşlar …

Türkiye’nin en büyük ayakkabı üreticisi böyle battı: ‘Bana operasyon yapıldı’

Türkiye’nin yerli ayakkabı markası Hangar’ın kurucusu Alpaslan Selçuk, şirketin yükselişini, iflas sürecini ve yaşadığı operasyon iddialarını tüm detaylarıyla anlattı: “Bir Türk markasını dünyaya taşımak istedim, ama hem sistemin hem de yanlış adımların kurbanı olduk.”

Berke Özer Lille’de

Eyüpspor’un genç kalecisi Berke Özer, Lille ile sözleşme imzalamak için Fransa’ya uçtu.