Tarımda Girdi Fiyatları Yükseliyor

Antalya Tarım Konseyi Başkanı: Tarım Mal ve Hizmet Fiyatları Arttı

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, tarımda kullanılan mal ve hizmetlerin fiyatlarında aylık yüzde 5,95, yıllık yüzde 29,02 artış olduğunu belirtti. Çandır’a göre bu rakamlar Ocak ayında 2024 yılından daha düşük seviyelerde gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Verileri

ATB Başkanı Ali Çandır, TÜİK’in açıkladığı Ocak ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi’nin değerlendirmesini yaparken, Tarım-GFE’nin Ocak ayında aylık yüzde 5,89 olarak açıklandığını ifade etti. Çandır, bu rakamın 2015 yılından bu yana Ocak aylarının ortalamasının oldukça üzerinde bir artış gösterdiğini vurgulayarak, “Eylül ayından itibaren görülen düşüşler son bulmuş gibi görünüyor” dedi. Tarım-GFE’nin yıllık yüzde 30,49 artış gösterdiğini belirten Çandır, bu rakamın son 9 yılın Ortalama Ocak aylarına yakın olduğunu söyledi.

  • En fazla artış veteriner hizmetlerinde

Ocak ayı Tarım-GFE’nin alt kalemlerini değerlendiren Çandır, tohum, enerji, gübre, ilaç, veteriner hizmetleri, yem ve diğer kategorilerinde fiyatların arttığını açıkladı. Aylık bazda tohumda yüzde 4,17, enerjide yüzde 4, gübrede yüzde 6,79, ilaçta yüzde 2,15, veteriner hizmetlerinde yüzde 32,87, yemde yüzde 2,79 ve diğer kategorilerde yüzde 19,79’luk artışlar gözlendiğini belirtti.

Tarım-GFE Üretici Fiyatlarını Aştı

Çandır, TÜİK tarafından açıklanan Tarım-ÜFE verilerine göre, tarım sektöründe üretici fiyat endeksinde aylık bazda yüzde 2,70 artış yaşandığını söyledi. Yıllık bazda ise artış oranının yüzde 29,89 olduğuna dikkat çekti. Çandır, yurt içi ve yurt dışı üretici enflasyonlarının da tarım sektörünü etkilediğini belirtti.

Manşet Enflasyon Yüksek

Ali Çandır, tüketici enflasyonu TÜFE’nin Ocak ayında aylık yüzde 5,03, yıllık yüzde 42,12 arttığını kaydederek, manşet enflasyonun hala yüksek seviyelerde seyrettiğini ifade etti. Tüketici taraftaki gıda enflasyonunun da yükseldiğini belirten Çandır, bu durumun üreticiler açısından zorlu bir süreç olduğunu söyledi.

Related Posts

İstanbul’daki evler için kritik çağrı: Birleşin ve güçlendirin

Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkan Yardımcısı ve İnşaat Yüksek Mühendisi Özlem İmren, güçlendirmenin yama değil, binanın sıfır bina performansına ulaşması için yapılan müdahaleler olduğunu belirterek, konutlarda da güçlendirme çalışmalarının yaygınlaştırılması çağrısında bulundu.

Polonya Büyükelçisi Lang: Türkiye’nin savunma sanayisi ile işbirliği geliştirilecek

Polonya’nın Ankara Büyükelçisi Maciej Przemyslaw Lang, Türkiye’nin savunma sanayisindeki ilerlemesini takdir ederek, gelecekte bu alanda güçlü bir işbirliği yapılmasını beklediğini belirtti. Lang, iki ülke arasındaki işbirliğinin her alanda mükemmel olduğunu ve ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, Polonya’nın Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini ve gümrük birliği sürecini hızlandırma çabalarına da tam destek verdiklerini söyledi.

Intel’de büyük değişim: İşten çıkarma dalgası ve ofise dönüş zorunluluğu

Çip devi Intel, CEO Lip-Bu Tan yönetiminde yeniden yapılanmaya hız verdi. Haftada dört gün ofisten çalışma zorunluluğu getiren şirket, çalışanlarının yüzde 20’sini işten çıkarmaya hazırlanıyor.

Ankara-Sivas YHT hattı 2 Yılda 1,6 milyon yolcu taşıdı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-Sivas YHT Hattı’nın iki yılda 1 milyon 660 binden fazla yolcuya hizmet verdiğini, İstanbul-Sivas arasında başlatılan doğrudan seferlerde de 550 bini aşkın kişinin seyahat ettiğini açıkladı.

Beyaz Saray rüzgârı Bitcoin’i uçurdu

Ticaret anlaşmasına dair olumlu sinyaller, kripto paralara da ivme kazandırdı. ABD-Çin ve Güney Kore temaslarından gelen haberlerle artan risk iştahı, Bitcoin’i yeniden yukarı taşıdı.

Avrupa hisseleri, Çin-ABD ticaret gerginliğinin hafiflemesiyle yükseldi

ABD ile tarife restleşmesi içindeki Çin’in bazı yarı iletken kategorilerindeki ithal ürünlere getirdiği ek yüzde 125 vergiyi kaldırdığı öne sürüldü.