Trump’ın vergi bombasına Ankara’dan ilk tepki

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’nin de dahil olduğu pek çok ülkeye uygulanan ithalat vergisini artırdı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat Türkiye’ye uygulanacak yüzde 10’luk vergiyle ilgili, “ABD Ticaret Bakanlığı ve ticaret temsilcisiyle yüzde 10 ilave gümrük vergisinin kaldırılması konusunu müzakerelerde ele almak istiyoruz.” açıklaması yaptı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan 2025’te açıkladığı yeni gümrük vergisi politikası, küresel ticaret dengelerini etkilemeye devam ediyor. ABD’nin yüksek dış ticaret açığı verdiği ülkeler için ek gümrük tarifeleri getirmesi, birçok ülkeyi zora sokarken, Türkiye yüzde 10’luk vergi dilimine tabi tutularak nispeten avantajlı bir konumda yer aldı.

TÜRKİYE VERGİLERLE İLGİLİ ABD İLE GÖRÜŞECEK

ABD’nin yeni ticaret politikası çerçevesinde Çin’e yüzde 34, Avrupa Birliği’ne yüzde 20, Vietnam’a yüzde 46, Malezya’ya yüzde 24, Pakistan’a yüzde 29, Güney Kore’ye yüzde 25, Hindistan’a yüzde 26 oranında ek gümrük tarifeleri uygulanacağı açıklandı. Türkiye’nin yüzde 10’luk ek vergi diliminde yer alması, “kötünün iyisi” olarak değerlendirilirken, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sürecin yakından takip edildiğini ve müzakerelerin sürdüğünü duyurdu.

Türkiye, ABD ile ticaret hacmini artırmayı hedeflerken, ek vergilerin bazı sektörlerde olumsuz etkiler yaratabileceği belirtiliyor. Özellikle tekstil, hazır giyim ve makine gibi sektörlerde ABD pazarına yönelik yeni stratejiler geliştirilmesi gerektiği vurgulanıyor. Türkiye, ABD ile yüzde 10’luk ek gümrük vergilerinin kaldırılması konusunda müzakere etmek istiyor.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ABD ile ekonomik ilişkilerin kazan-kazan prensibi çerçevesinde sürdürüleceği ve ek gümrük vergilerinin kaldırılması için görüşmelere devam edileceği ifade edildi.

Related Posts

Merkez Bankası rezervleri 145 milyar 657 milyon dolar oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 16 Mayıs haftasında bir önceki haftaya göre 1 milyar 314 milyon dolar artışla 145 milyar 657 milyon dolara çıktı.

Cepten kuruş çıkmayacaktı 850 milyon Euro gitti

Geçmeyen 40 milyon aracın bedeli, 85 milyon vatandaşın sırtına yüklendi.

MNG Kargo, DHL eCommerce oldu

Ekim 2023’te global lojistik devi DHL’in bir parçası olan MNG Kargo, artık Türkiye’de faaliyetlerine DHL eCommerce ismiyle devam edecek. DHL eCommerce Türkiye CEO’su Kağan Gündüz, açıklamalarda bulundu.

Üretici 1 liraya satamıyor, vatandaş 40 liraya alıyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Çiftlik ilçesine bağlı Alay kasabasında patates üreticileriyle bir araya geldi. Üreticilerin sorunlarını dinleyen Gürer, ”Tüccarların daha iyi koşullarda muhafaza edilen patates alması, küçük aile …

Honda 500 milyonuncu motosikletini üretti

Honda, dünya genelindeki toplam motosiklet üretiminin 500 milyon adede ulaştığını duyurdu. Honda Motor Başkanı Toshihiro Mibe, “Bu dönüm noktasına ulaşmamızı sağlayan müşterilerimizin yanı sıra geliştirmeden üretime, satıştan servise kadar emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Bakan Şimşek ‘sıcak para geliyor’ dedi ama…. Rahip Brunson krizi sonrası en büyük göç

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Katar Ekonomi Zirvesi’nde yaptığı konuşmada son dönemde Türkiye’den kaçan yabancı sıcak paranın geri gelmeye başladığını ifade etse de yurt içi yerleşiklerin 19 Mart operasyonlarıyla birlikte Türkiye’den çıkardıkları tutarın 14 milyar 720 milyon dolara yükseldiği belirtildi.