Un ihracatında bu yıl 3 milyon ton hedefleniyor

Türkiye, Dünya Un İhracatı Şampiyonluğunu 10 Yıldır Sürdürüyor

Birlikten yapılan açıklamaya göre, Türkiye, dünya un ihracatında 10 yıldır üst üste şampiyonluğunu koruyor.

2024 yılında, sektör 3 milyon 60 bin ton un ihracatı gerçekleştirerek 1 milyar 160 milyon dolar gelir elde etti. Türkiye’nin yıllık un üretim kapasitesi yaklaşık 32 milyon ton olup, 13 milyon tonu yurt içi, 13 milyon tonu yurt dışı kullanım için üretilmektedir.

Türkiye, dünya pazarında un ihracatında %23 pazar payına sahip olup, her 4 un paketinden 1’inde Türk imzası vardır. Dünya genelinde un değirmenciliğinde ortalama kapasite kullanım oranı %65 iken, Türkiye’de bu oran %49 seviyelerindedir. Bu durum, sektörde atıl kapasite bulunduğunu işaret etmektedir. Buğday ithalat yasağının kalkmasıyla birlikte kapasite kullanım oranlarında artış yaşanmaya başlamıştır.

Açıklamada yer alan Eren Günhan Ulusoy, iç piyasadaki un tüketiminin nüfus artış oranıyla paralel olarak arttığını belirtmiştir. Ulusoy, sektörde bazı firmaların kapasite artırıcı yatırımlar yaptığını ve bu durumun rekabet avantajı elde etmeye yardımcı olduğunu ifade etmiştir.

Her yıl 3 milyon ton un ihracatı yaparak dünyanın lider un ihracatçısı olan Türkiye, Avrasya Bölge Başkanlığı görevini üstlenmektedir. IAOM tarafından düzenlenecek olan “4. IAOM Eurasia Konferans ve Sergisi” ise 3-6 Eylül tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilecektir. Bu organizasyon, hububat, un, makarna, bulgur ve yem üreticileri ile sektör paydaşlarını bir araya getirerek tarımda kadının yeri konusunu ele alacaktır.

Related Posts

Air France’den Avrupa semalarında dengeleri değiştiren hamle

Avrupa havacılık sektöründe yeni bir dönem başlıyor. Fransız-Hollanda merkezli Air France-KLM grubu, İskandinav havayolu şirketi SAS’ın yüzde 60,5’lik hissesini satın alarak ana hissedar konumuna geçiyor. Castlelake ve Lind Invest’in hisselerini …

Euro Bölgesi’nde perakende satışlar mayısta düştü

Euro Bölgesi’nde perakende satışlar mayıs ayında önceki aya göre yüzde 0,7 geriledi.

Türkiye’nin hububat ve bakliyat ihracatı yılın ilk yarısında arttı

Türkiye’den yılın ilk 6 ayında 214 ülke ve serbest bölgeye 6 milyar 94 milyon 668 bin dolarlık hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı gerçekleştirildi. En çok ihraç edilen ürün 618 milyon 288 bin dolar ile çikolata ve kakao içeren ürünler oldu.

Kamu işçileri adım adım greve yürürken AKP iktidarı dilinin altındaki baklayı çıkardı: Adım adım ‘hakeme’

Yaklaşık 600 bin işçiyi kapsayan kamu sözleşmesinde geçen hafta iktidardan yeni teklif gelmedi. Türk-İş yeni eylem kararları almaya hazırlanırken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın “hakeme” işaret etmesi dikkat çekti.

OYAK enerjide büyüyor: Almanya merkezli Steag Power’ın İSKEN’deki yüzde 51 hissesini satın alıyor

OYAK, Almanya merkezli Steag Power GmbH’nin İSKEN’deki yüzde 51 hissesini satın almak üzere anlaşma sağladı. Resmi süreç tamamlandığında OYAK, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 2,6’sını karşılayan İSKEN Sugözü Enerji Santrali’nin tamamına sahip olarak enerji sektöründeki yatırım portföyünü güçlendirecek. OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, Türkiye elektrik üretiminde önemli yeri olan tesisin tamamına sahip olmanın önemine dikkat çekerek, “Güncel jeopolitik gelişmeler ışığında enerji sektöründe büyümeyi önemsiyoruz. Bu yatırımı Türkiye’nin enerji arz güvenliği açısından kritik bir kazanım olarak değerlendiriyoruz” dedi.

En düşük emekli maaşı belli oldu

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, “14 bin 469 TL yüzde 16.67’lik enflasyon artış oranı kapsamında 16 bin 881 TL’ye yükseltilmiştir” ifadelerini kullandı.