Uzmanı açıkladı: Kalp krizi riskini azaltmada etkili olabilir

Güney Kore Üniversitesi Araştırmasına Göre Zona Aşısının Kalp Sağlığı Üzerindeki Etkisi

Güney Kore’deki Kyung Hee Üniversitesi’nden Prof. Dr. Dong Keon Yon liderliğinde yapılan araştırmada, 1,2 milyon kişinin 12 yıllık sağlık verileri incelendi. Araştırma, European Heart Journal’da yayımlandı.

50 yaş ve üzeri bireylerde zona (herpes zoster) aşısı olan katılımcılar üzerinde yapılan çalışmada, kalp krizi, felç ve kardiyovasküler nedenli ölümlerin yüzde 26 daha az görüldüğü belirlendi. Ayrıca, genel kalp-damar hastalığı riskinde yüzde 23’lük bir azalma tespit edildi.

Araştırmaya göre, zona enfeksiyonu damar duvarında iltihaplanmaya ve pıhtı oluşumuna neden olabilirken, aşının bu süreci engelleyerek koruyucu bir etki sağladığı düşünülüyor.

İlk 2-3 yıl içinde etkisinin belirgin olduğu görülen aşının koruyucu özelliğinin 8 yıla kadar devam ettiği ortaya çıktı. Bu etkinin özellikle erkeklerde, 60 yaş altındaki bireylerde ve sigara ya da alkol kullanan kişilerde daha yüksek olduğu gözlemlendi.

Daha Geniş Araştırmaların Yapılması Gerekiyor

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Cüneyt Koçaş, araştırma sonuçlarının kalp sağlığı açısından önemli olduğunu vurguladı. Koçaş, “Enfeksiyonların neden olduğu iltihabi süreçler, kalp hastalıklarının temel nedenlerinden biridir. Zona hastalığı damar yapısını bozarak kalp ve damar sisteminde olumsuz etkilere yol açabilir. Aşı ise bu süreci keserek kalbi koruyabilir” yorumunda bulundu.

Koçaş, aşının etkilerinin bireyden bireye değişebileceğini belirterek, kalp sağlığı üzerindeki etkileri daha iyi anlayabilmek için geniş kapsamlı araştırmalar yapılması gerektiğini dile getirdi. Ayrıca, protein bazlı zona aşılarının da incelenmesinin önemli olduğunu vurguladı ve bu tür koruyucu sağlık uygulamalarının teşvik edilmesinin toplum sağlığı açısından hayati önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Related Posts

Sağlık Bakanlığı’ndan ‘Annelik Yolculuğu’ uygulaması: Bir hafta sonra devreye girecek uygulamada gebelikten lohusalığa tüm süreçler yer alıyor

Sağlık Bakanlığı, kadın ve çocuk sağlığını merkeze alan ‘Annelik Yolculuğu’ mobil uygulaması geliştirdi. Bir hafta sonra devreye girecek uygulama, gebelikten doğuma, lohusalıktan 0-2 yaş bebek gelişimine kadar olan tüm süreci ele alarak, kadınların ve ailelerin sağlık hizmetlerine etkin ve güvenli biçimde erişimini dijital ortamda mümkün kılıyor.

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kanseri nedir, yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir? Prof.Dr. Mete Güngör, yaş ilerledikçe yumurtalık kanseri görülme riskinin arttığını söyledi. 

Son yıllarda yenidoğan sünneti tercih ediliyor! Her bebek için uygun mu?

Doğum sonrası ilk 28 günü kapsayan dönemde gerçekleştirilen yenidoğan sünneti, son yıllarda ailelerin de tercihi. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sinan Kılıç, operasyonun öncesi ve sonrası için ise dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu söylüyor.

Baharda ortaya çıkan 1 numaralı cilt bakım hatası! DNA’yı bile bozuluyor

Yaz gelmeden önce cildinizi yaza hazırlamak ve henüz güneşlenmeden önce hafif bir bronzluk elde etmek isteyebilirsiniz. Herkes güneşe maruz kalmaya yavaş yavaş alışmanın cildi ani yanıklardan kurtarabileceğini düşünse de bu aslında büyük bir yanılgıdır. Güneşlenme mevsimi gelmeden çeşitli yöntemlerle elde edilmiş bronzluğun güneş yanığına karşı koruma sağladığı fikri bir efsaneden başka bir şey değil. Baharda ortaya çıkan ve hemen hemen herkesin yaptığı cilt bakım hatası!

Astım hastalarının en çok yaptığı 5 hata

Dünyada milyonlarca insanı etkileyen astım hastalığıyla ilgili en büyük sorunlardan birinin doğru sanılan yanlış bilgiler olduğunu belirten uzmanlar, kulaktan dolma bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini bildirdi.

Takviyelere ‘kurul’

Son yıllarda peynir ekmek gibi satılan ve insanlar üzerinde giderek bağımlılık oluşturmaya başlayan takviye edici ilaç ve gıdaların piyasaya sunulmasından kişilerce nasıl kullanılacağına değin kurul onayı geliyor. Sağlık Bakanlığı bünyesinde ya da …