Yılın ilk çeyreğinde 59,7 milyon dolarlık fıstık ihracı

Çiftçilerin ilgi odağı haline gelen fıstık, üreticilere yüksek ekonomik kazanç ve geniş kullanım alanı sunması sebebiyle Türkiye’nin 22 kentinde, özellikle Şanlıurfa ve Gaziantep’te üretilmektedir.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri’ne göre, 2024 yılında Türkiye, 96 ülkeye 229 milyon 777 bin dolarlık fıstık ihraç etmiştir.

2024 yılının ilk üç ayında ise 66 ülkeye yapılan fıstık ihracatından 59 milyon 759 bin dolar gelir elde edilmiştir.

İtalya, Türkiye’nin fıstık ihracatının başında yer almaktadır. 2024 yılının ilk çeyreğinde Türkiye, İtalya’ya 18 milyon 546 bin dolarlık fıstık satışı gerçekleştirmiştir. Almanya ve Kazakistan da Türkiye’nin fıstık ihracatında önemli rol oynamaktadır.

“Lezzet ve kalitede birinci sayılırız”

Türkiye Fıstık Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Faruk Akbaş, yaptığı açıklamada, ülke genelinde üretilen fıstığın dünyanın en kaliteli fıstığı olduğunu vurgulamıştır. Akbaş, Türkiye’nin fıstık ihracatının her geçen gün arttığını belirterek, ülkenin dünya genelinde fıstık üretiminde ikinci sırada yer almasına rağmen lezzet ve kalite açısından birinci sırada olduğunu ifade etmiştir. Akbaş, Türkiye’nin fıstık ihracatını artırarak yeni pazarlara açılmayı hedeflediklerini dile getirmiştir.

Akbaş ayrıca, Şanlıurfa’da lisanslı depo oluşturarak ürünlerin sağlıklı koşullarda saklanmasını ve değerinde pazarlanmasını sağlayacak çalışmalar yürüttüklerini ve Arap ülkeleri ile Çin pazarına fıstık ihracatı için görüşmelerde bulunduklarını belirtmiştir. Akbaş, Çin pazarının dünyanın en büyük pazarlarından biri olduğunu ve Türk fıstığının bu pazarda yer alması durumunda Türkiye’nin fıstık ihracatının önemli ölçüde artabileceğine inandığını söylemiştir.

 

Related Posts

Çok çalışıyoruz yoksulluktan kaçamıyoruz

Avrupa’da yoksulluk riski olanların sayısı 9 yılda 11.6 milyon kişi azaldı, Türkiye’de ise 5.1 milyon kişi arttı. Uzun mesai saatlerine rağmen milyonların geçim derdi büyüdü.

2.5 milyar euroluk finansman

TAV Havalimanları ve Fraport, Antalya Havalimanı işletme ve genişleme projesi için bankalarla 13.5 yıllık 2.5 milyar euro tutarında uzun dönemli finansman anlaşmasını tamamladı.

Petrolde yatay seyir – 29 Nisan 2025

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 64,16 dolardan işlem görüyor.

Anketlerde Trump’a güven sarsıldı: Onay oranları ortalama yüzde 40’a geriledi

Üç büyük ankete göre Başkan Trump’ın ikinci dönemi yaklaşırken onay oranı ocaktaki yüzde 47’den ortalama yüzde 40’a düştü. Amerikalıların yüzde 72’si ekonomi politikalarının resesyona yol açabileceğinden endişe ediyor.

Çinli markadan ABD’ye büyük zam hamlesi

Çinli hızlı moda devi Shein, ABD’de küçük paketlere yönelik gümrük vergisi artışları öncesinde fiyatlarını sert şekilde yükseltti. Bazı ürünlerdeki zam oranı yüzde 377’e yükseldi.

Avrasya Tüneli, dünyada Mavi Nokta Sertifikası alan ilk proje oldu!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Avrasya Tüneli’nin dünyada Mavi Nokta Ağı Sertifikası’nı alan ilk ulaştırma projesi olduğunu duyurdu. Bakan Uraloğlu, “Ülkemizden de ilk defa bir proje Mavi Nokta Ağı Sertifikası aldı. Avrasya Tüneli aynı zamanda dünya genelinde sertifikasyon sürecini başarıyla tamamlayan ilk dört projeden biri oldu.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir