Piyasalarda risk değerlendirmesi açıkça başladı. Yatırımcılar Merkez Bankaları’nın faiz kararları ve enflasyonla ilgili tedirgin beklemede. Savaş tehlikesi ise tedirgin ediyor. Özellikle altın ve diğer finansal araçlarda ani değer artışları yaşanabilir mi? İslam Memiş anlattı.
Küresel ekonomiler savaşın etkilerini yakından izlerken, piyasalardaki dalgalanma artarak devam ediyor.
Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Aralık ayına işaret ederek yatırımcıları risk değerlendirmesine karşı uyardı.
PİYASALARA SAVAŞ DARBESİ
Küresel piyasalarda İsrail-Filistin savaşının etkileri hissedilmeye başlarken, dünya ekonomileri, Merkez Bankalarının faiz açıklamaları, petrol kesintileri, enflasyon, enerji ve ekonomik kriz gibi bir dizi sorunla karşı karşıya. Şimdi de Orta Doğu’da başlayan savaş, bu zorlu döneme bir darbe daha vurdu.
OYNAKLIĞA HAZIRLIKLI OLUN!
Uzmanlara göre, petrol ve emtia değerleri yükselse de, piyasalar Orta Doğu krizini tam olarak yansıtmamış gibi görünüyor.
Analistler, gelecekte meydana gelebilecek ani değişikliklere karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyorlar. Henüz savaş durumunu tam anlamıyla fiyatlamayan piyasalarda gerginlik artıyor. Altın, uzun bir süre düşüş eğiliminde olduğu dönemden savaşın patlak vermesiyle bir güvenli liman olarak geri dönüş yapıyor ve yatırımcıların risk iştahı nedeniyle talepte bir artış görülüyor.
ALTIN SERT YÜKSELDİ
Altın, son 7 ayın en iyi haftalık performansını sergileyerek dikkat çekti. Petrol fiyatlarıyla ilgili hala 100 dolar seviyelerine yönelik tahminler gündemde. Dolar da hareketlenme gösterirken, yıl sonu beklentileri de yüksek seviyeleri işaret ediyor.
Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş,özellikle altın ve gümüş tarafında ‘savaş’ durumunun risk fiyatlamasını gördüğünü dikkat çekerek güvenli limana olan ta lebin arttığını dile getirdi.
ARALIK AYI KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR
İslam Memiş, piyasaların bu hafta sonundan başlayarak önümüzdeki hafta içerisinde risk fiyatlamasını en üst noktaya taşıyacağı uyarısında bulundu. Yatırımcılara uyarılarda bulunan Memiş, Aralık ayına işaret ederek şunları söyledi: “Son 1 haftaya baktığımız zaman bunun küresel ekonomilere mutlaka bir yansıması oluyor. Küresel piyasalar bu savaş durumunu tamamen savuşturmuş değil.
Özellikle altın ve gümüş tarafında bunu hissediyoruz. Ons tarafında 50 dolarlık bir yükseliş var. Özellikle petrol fiyatlarında bu yükseliş devam ediyor. Yüzde 2,5 oranında primli, 88 dolar seviyesinde. En büyük risk petrol fiyatlarında görülüyor. Petrol fiyatlarının yükselmesi bütün gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin enflasyonunu pozitif yönde etkiler.
Güvenli limana olan talep artar. Ancak gelecek jeopolitik risk yeni farklı ülkelerin sürece dahil olmasıyla birlikte küresel piyasalarda ve dünya ekonomilerinde savaş fiyatlaması yaşanabilir. Bu da ezberleri bozar yani küresel piyasalar yeni bir hikaye oluşturur. Bu hikayenin arkası da çok iyimser olmaz. Dolayısıyla bugünkü geldiğimiz koşullarda tedirginlik ve gerginlik devam ediyor.
Hafta sonu ve pazartesi itibariyle önümüzdeki günler kritik günler olacak. Dünya piyasalarında öyle ya da böyle yansıması olacaktır. Merkez Bankalarının ezberlerinin bozulduğu, açıklamalarında jeopolitik risklere mutlaka atıfta bulunacak. Bundan sonraki süreçlerde özellikle aralık ayına kadar jeopolitik risk fiyatlaması içine girdiğimizi de söyleyebilirim.”
PETROLDE NE BEKLENİYOR?
İslam Memiş, piyasaların bu hafta sonundan itibaren önümüzdeki hafta boyunca risk fiyatlamasının yüksek seviyeye ulaşabileceği konusunda yatırımcılara uyarılarda bulundu. Aralık ayına dikkat çeken Memiş, şunları ifade etti:
“Son 1 hafta içinde, bu küresel ekonomilere kesinlikle etki ediyor. Küresel piyasalar hala bu savaş durumunu tamamen aşmış değil. Özellikle altın ve gümüş piyasalarında bunu net bir şekilde görüyoruz. Ons fiyatlarında 50 dolarlık bir yükseliş var. Aynı şekilde petrol fiyatlarında da yükseliş ivmesi sürüyor. Petrol %2,5 oranında primli olarak 88 dolar seviyelerinde işlem görüyor.
En büyük risk petrol fiyatlarının yükselmesinde yatıyor gibi görünüyor. Petrol fiyatlarının artışı, tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin enflasyonunu olumlu etkiler. Güvenli limana olan talep artar. Ancak gelecekteki jeopolitik riskler, yeni ülkelerin bu sürece dahil olmasıyla birlikte küresel piyasalarda ve dünya ekonomilerinde savaşın fiyatlamasını yapabilir. Bu da mevcut dengeleri alt üst eder, yani küresel piyasalar yeni bir senaryo yazabilir. Ancak bu senaryo muhtemelen pek iyimser olmayacaktır.
Dolayısıyla, şu anki koşullarda endişe ve gerilim devam ediyor. Hafta sonu ve pazartesi gününden itibaren önümüzdeki günler kritik bir öneme sahip olacak. Dünya piyasalarında bu durum bir şekilde yansıyacaktır. Merkez Bankaları, risklere atıfta bulunarak alışılmışın dışında açıklamalar yapacak. Bundan sonraki süreçlerde, özellikle aralık ayına kadar jeopolitik risklerin fiyatlamasının yapılacağını söyleyebilirim.”
İslam Memiş, İsrail-Filistin çatışmasının İran ve Lübnan’ı da içine alarak daha geniş bir bölgeye yayılma potansiyeli nedeniyle güvenli limana olan talebin arttığını belirtti. Belirsizliklerin altını desteklediğini vurgulayan Memiş, ons fiyatının 2000 doların üzerine çıkmasının beklendiğini ifade etti.
DOLAR ZİRVEYE OYNAYACAK!
Memiş, altın, gümüş ve petrol fiyatlarının tekrar yukarı yönlü hareketler sergileyebileceğini açıklarken, şu görüşleri paylaştı: “Altın fiyatları genellikle savaş dönemlerinde önemli yükselişler kaydeder. Ancak bu kriz, diğer emtiaları da etkileyebilir. Piyasalar, farklı ülkelerin bu sürece katılıp katılmayacağını bekliyor. Eğer farklı ülkeler bu çatışmaya dahil olursa, bu durum ve çatışma alanının genişlemesi, gerçek fiyatlamayı daha iyi yansıtacaktır. Şu an, temkinli bir bekleyiş hüküm sürüyor.
Merkez Bankalarının faiz artırma süreci ile jeopolitik riskler arasında bir çatışma yaşanıyor. Yatırımcılar ikilemde bulunuyor. Ancak dünkü ABD’deki enflasyon verileri sonrası, altın, gümüş ve petrol fiyatlarının tekrar yukarı yönlü hareket etmesi muhtemel görünüyor. Bu nedenle emtia fiyatları üzerindeki etkisinin oldukça güçlü olduğunu söyleyebilirim. Ancak bu dönemde bölge olarak petrol üreten ülkelerden bahsediyoruz. Petrol bu bağlamda belirleyici bir faktör olacaktır.
Şu an fiyatlar 85 – 90 dolar aralığında seyrediyor, ancak artan gerginlikle birlikte 100 dolar seviyesine çıkma olasılığı mevcut. Eğer 100 doları görürsek, işler ciddi anlamda karmaşıklaşabilir.”